2011. július 2., szombat

Snickerdoodles

Már csak a neve miatt is muszáj volt megcsinálni. :)

Nyáron valahogy kevesebb aprósüti sül, kelleti magát helyette a sokféle gyümölcs. Ez a "sznikerdudli" viszont abszolút telitalálat, a borkősavnak köszönhető citromos íz és a ropogós fahéjkéreg frissítő és kellemes ízpárosítás.
(A borkősav egyébként nem túl szimpatikus neve ellenére egy természetes szerves kristály, mely a boroshordókon válik ki.) 

Persze, ha nem feltételeztem volna magamról, hogy tudok angolul -a reality, hogy inkább csak gagyogok-, biztosan bevetem a SZTAKI szótárat receptolvasás közben. Akkor talán feltűnt volna, hogy bár a minden harmadik megértett szó alapján egyértelműnek tűnt a recept, volt a megnemértettek közt is létfontosságú: a "nedves kézzel". Akkor a sütink ILYEN szép lett volna.

Valójában a sütit a gyerkőcök készítették, én csak asszisztáltam, úgyhogy ezúttal még nehezebb volt nekik kivárni azt a 3 percet, míg ehetővé hűlt. Az első falat után kiviruló három gyerekarc azonban megnyugtatott: most sem nyúltam mellé!
Snickerdoodles

Hozzávalók: 2 3/4 cup liszt, 2 tk borkősav, 1 tk szódabikarbóna, 1/4 tk só, 230 g vaj vagy margarin, 2 nagy tojás, 1 3/4 cup cukor, 2 ek fahéj
Elkészítés: A cukorból negyed csészényit félreteszünk, a többit a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojásokat, majd az előzőleg összekevert lisztet, borkősavat, szódabikarbónát és sót is. A tésztát legalább 1 órára, de jobb esetben egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A fahéjat összekeverjük a maradék cukorral. A tésztából diónyi gömböcskéket formálunk nedves kézzel, majd a fahéjas cukorba hengergetjük őket.
190 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük őket, 5 percet hagyjuk hűlni a sütőpapíron, majd tálcára szedhetjük az elkészült süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése