2012. január 25., szerda

Créme brulee


Jópár éve ott van már a kívánságlistámon a karamellizáló pisztoly, de egészen mostanáig valahogy nem sikerült feltornáznia magát a sor elejére. A szülinapom óta viszont kedvemre "lövöldözhetek", és mi mással avattam volna fel, mint a francia klasszikussal, az égetett krémmel.

Kiváló receptet sikerült találnom, a krém annyira selymes, épp ahogy szerettem volna, a kontrasztja a karamellel pedig abszolút addiktív. A sikere elsöprő volt, úgyhogy az ismétlések alkalmával már a pisztolyhasználatot is tökletesítettem, a fotón szereplőhöz képest már sokkal szebb karamellréteget tudok ám csinálni!


Créme brulee

Hozzávalók 6 személyre: 600 ml habtejszín, 6 tojássárgája, 200 g cukor, 2 vaníliarúd
Elkészítés: A habtejszínt egy edényben melegíteni kezdjük, s rögtön hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudat, kikapart magvacskáival együtt. Gyöngyözésig hevítjük, de nem forraljuk fel, majd félretesszük 10-15 percre hűlni, hogy a tejszínt teljesen átjárja a vanília illata-íze.
A 6 tojássárgáját fehéredésig keverjük 100 g cukorral, majd a kihűlőben lévő tejszínt, amelyből a vanílat héját előzőleg eltávolítottuk, állandó keverés mellett hozzáöntjük. Hagyjuk állni egy órát, majd melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A krémet töltsük kis, 1-1,5 decis poharakba vagy porcelánedénykékbe, azokat tegyük egy mély tepsibe, és öntsük közéjük annyi forró vizet, amely a formák kétharmadáig ér. Óvatosan egyensúlyozzuk be az egészet a sütőbe -ez a művelet legizgalmasabb része-, és hagyjuk ott 40 percig. Ennyi idő alatt a folyékony krém rezgőssé változik.
Amikor kihűlt, vékony rétegben szórjuk meg cukorral és karamellizáló pisztollyal vagy grill alatt készítsünk ropogós karamellréteget a tetejére. Ha nem akarjuk azonnal fogyasztani, a krém letakarva  hűtőben tárolható -sőt, jót is tesz neki, még intenzívebbé válik a vanílis íze-, de a karamellt mindig csak közvetlenül a tálalás előtt készítsük el!

5 megjegyzés:

  1. Jaj, az Amelie csodálatos c. film megnézése után én is vágytam erre az édességre.Miután megtudtam, hogy fegyvert kell rántani az elkészítéséhez, az is érdekelt, hogy hol kaphatnék ilyen pisztolyt? :)Tényleg Kinga, hol lehet ilyet lőni, akarom mondani vásárolni? :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is mindig Amelie jut eszembe róla, amikor megtöröm a karamellt. :) Ettől még jobb! :)
    Ajándékba kaptam, apa annyit árul csak el, hogy "valami webshopból", a gugliban kereste, RK2310 a "márkája". De okosok azt mondják, hgy barkácsáruházas olcsóbb verzió is létezik, palackos lángszóró a neve. Én mondjuk örülök az enyémnek, mert duplán gyerekzáras, véletlenül sem tudják lelángszórózni magukat a kiskorúak, ha véletlenül levadásszák a konyhapulton.

    VálaszTörlés
  3. Zsebsárkányt a KIKA-ban lehet kapni

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, köszönöm! Jó ez a zsebsárkány elnevezés, brávó!:)))
    Na, majd ha töröm a karamellt , akkor rád és Amelie-re gondolok ...:)

    VálaszTörlés