2012. június 19., kedd

Kovászos uborka


Ez az a egyedülálló zöldségétel, amit minden gyerekem imád. Ma is degeszre tömtük magunkat vele, holnap sem teszünk majd másként. Mire elfogy egy üveggel, megérik az újabb. És tutira jobban hűsít, mint a fagyi!!! :)


Kovászos uborka

Hozzávalók: (3 literes üveghez): 12-14 db apró, kovászolni való uborka, 1 csokor kapor, 4 gerezd fokhagyma, 1 tk szemes feketebors, 1 tk mustármag, 2 babérlevél, 1 vastag szelet fehér kenyér, só, víz
Elkészítése: Az uborkákat szivaccsal tisztára suvickolom és kereszt alakban bevágom őket, de a végüket egyben hagyom, hogy ne essenek négy darabra.
Az üveg aljára pakolom a megpucolt fokhagymát, a fűszereket és a kaprot, majd jó szorosan beletömködöm az uborkát.
Lábasban vizet forralok, literenként egy púpozott evőkanál sóval, majd hagyom langyosra hűlni, és azután öntöm fel vele az uborkát. A kenyérszelettel "lezárom" az üveget.
Egy kis tányérral latakarom a tetejét és alá is rakok egy tányért, mert forrás közben menthetetlenül kicsorog valamennyi lé -ezt időnként pótolom.
Nálam árnyas fa alatt 2-3 nap alatt tökéletesre kovászolódik.

1 megjegyzés: