2012. november 10., szombat

Fahéjas harmónikakalács


Annyira gyönyörű ez a harmónikaszerű formázás, az esztétikai élvezet szinte ugyanakkora, mint az ízélmény. A látvány csodás, a fahéjillat a legszuperebb, az bekebelezése pedig ősi szertartás: véletlenül sem nyiszáljuk késsel, hanem "megtörjük a kenyerünket".
A kelttészta-készítés egyébként is terápiás foglalatosság, végtelenül megnyugtató, egyértelműen "ummmmmmm" érzés.


Hogy könnyű dolgotok legyen, végigfotóztam az elkészítés folyamatát. Ez a formázás alkalmazható hagyományos kenyértésztákkal is, bármilyen sós töltelékkel.




Fahéjas harmónikakalács


Hozzávalók a tésztához: 3 csésze liszt, 1/4 csésze porcukor, 2 1/2 tk porélesztő (vagy 2 dkg friss), 1/2 tk só, 57 g vaj, 1/3 csésze tej, 1/4 csésze víz, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez: 1 csésze kristálycukor, 2 púpozott tk fahéj, 60 g olvasztott vaj


Elkészítés: A lisztet a dagasztótálba öntöttem, a közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt. Kevés langyos tejjel és csipetnyi cukorral elkutyultam és letakarva 10 hagytam felfutni.



Hozzáadtam a porcukrot, sót, megolvasztott és langyosra hűtött vajat, langyos tejet és vizet, tojásokat és a vaníliás cukrot, majd a robotgéppel tésztává dagasztottam. A végeredmény ekkor lágy, kicsit ragacsos tészta.


Egy órára langyos helyre tettem, ezalatt szépen megemelkedett.


Lisztezett felületen lazán átgyúrtam: a tészta ekkor már nem ragad, lágy és ruganyos.


Ebben az állapotában újabb fél órát pihentettem, hogy egy kicsit visszaemelkedjen, majd egy 30X50 cm-es téglalapot nyújtottam belőle.


A tészta felületén elkentem a vajat és rászórtam az összes fahéjas cukrot.


Széltében hat egyenlő széles csíkra vágtam a tésztát.


A csíkokat egymásra fektettem...


...majd négyfelé vágtam.


A darabokat óvatosan egy sütőpapírral kibélelt szögletes püspökkenyérformába raktam -épp kitöltötték a formát.


Ismét fél órácskát pihentettem, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem.











3 megjegyzés: