Annyira gyönyörű ez a harmónikaszerű formázás, az esztétikai élvezet szinte ugyanakkora, mint az ízélmény. A látvány csodás, a fahéjillat a legszuperebb, az bekebelezése pedig ősi szertartás: véletlenül sem nyiszáljuk késsel, hanem "megtörjük a kenyerünket".
A kelttészta-készítés egyébként is terápiás foglalatosság, végtelenül megnyugtató, egyértelműen "ummmmmmm" érzés.
Hogy könnyű dolgotok legyen, végigfotóztam az elkészítés folyamatát. Ez a formázás alkalmazható hagyományos kenyértésztákkal is, bármilyen sós töltelékkel.
Fahéjas harmónikakalács
Hozzávalók a tésztához: 3 csésze liszt, 1/4 csésze porcukor, 2 1/2 tk porélesztő (vagy 2 dkg friss), 1/2 tk só, 57 g vaj, 1/3 csésze tej, 1/4 csésze víz, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez: 1 csésze kristálycukor, 2 púpozott tk fahéj, 60 g olvasztott vaj
Elkészítés: A lisztet a dagasztótálba öntöttem, a közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt. Kevés langyos tejjel és csipetnyi cukorral elkutyultam és letakarva 10 hagytam felfutni.
Hozzáadtam a porcukrot, sót, megolvasztott és langyosra hűtött vajat, langyos tejet és vizet, tojásokat és a vaníliás cukrot, majd a robotgéppel tésztává dagasztottam. A végeredmény ekkor lágy, kicsit ragacsos tészta.
Egy órára langyos helyre tettem, ezalatt szépen megemelkedett.
Lisztezett felületen lazán átgyúrtam: a tészta ekkor már nem ragad, lágy és ruganyos.
Ebben az állapotában újabb fél órát pihentettem, hogy egy kicsit visszaemelkedjen, majd egy 30X50 cm-es téglalapot nyújtottam belőle.
A tészta felületén elkentem a vajat és rászórtam az összes fahéjas cukrot.
Széltében hat egyenlő széles csíkra vágtam a tésztát.
A csíkokat egymásra fektettem...
...majd négyfelé vágtam.
A darabokat óvatosan egy sütőpapírral kibélelt szögletes püspökkenyérformába raktam -épp kitöltötték a formát.
Ismét fél órácskát pihentettem, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem.
Köszönöm areceptet,holnap kipróbálom.
VálaszTörlésHmmm... Nyami.
VálaszTörlésHeló Kingi! Kórustársaim imádták ezt a sütit, szóval megosztottam velük a receptet. Puszi :)
VálaszTörlés