Új kedvenc reggelink van, ráérős hétvégéken tökéletes indítása a napnak.
Kalácsból mindig van pár szeletnyi maradék, ami aztán szépen gyülekezik a fagyasztóban. Sajnos azonban a kalácspuding nagyon, de nagyon nem jött be, így új mentőötlet kellett. Erre a gyöngyszemre aztán hol máshol akadhattunk volna rá, mintsem a Hercegnők szakácskönyvében, ami természetesen családunk egyetlen hercegnőjének becses tulajdona.
Félve kezdtem hozzá, mert a bundás kenyér rokona, és azt igen nehéz volt édesen elképzelni. Az eredmény viszont felülmúlt minden várakozást: belül olvadós, kívül ropogós a kicsit rákaramellizálódott cukortól, melegen-hidegen tökéletes.
És persze legalább olyan szépséges, mint a bundáskenyér, úgyhogy fénytelen téli reggel lévén, egy telibe fotóval senkit nem akartam tőle elrémíteni -érjétek hát be azzal, ami Fanni szájából kilóg! :)
Bundás kalács
Hozzávalók: másnapos kalácsból 4-6 (ujjnyi vastag) szeletenként: 1 tojás, 1 púpozott tk cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 kk fahéj, 1 dl tej, 3-4 dkg vaj
Elkészítés: A tojást simára habarom a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, majd a tejjel is.
A vajat felforrósított serpenyőben megolvasztom. A kalácsszeleteket párszor megforgatom a tojásos tejben, majd a serpenyőben mindkét oldalukon aranybarnára sütöm őket lassú tűzön.
Fanni szerint egy pohár tejjel az igazi, én tejes kávéra szavazok.
Az édes bundás kenyeret mi is szeretjük. Én palacsintatésztába szoktam forgatni.
VálaszTörlésSzia! Ez olyan mint a french toast?! USA-ban ettem ilyet, és nagyon finom!! :)
VálaszTörlésOtt porcukorral kínálják, és természetesen felöntik egy kis juharsziruppal. :)
itt egy link róla:
http://www.nosalty.hu/french_toast_recept_16111
üdv, vera
A belgák is édesen eszik a bundáskenyeret. Elsőre tényleg elég bizarrnak tűnik, pedig tulajdonképpen ha belegondolunk, tej-tojás-cukor, azok illenek egymáshoz.
VálaszTörlésVera, ez lényegében ugyanaz a recept, csak kaláccsal.
VálaszTörlésNévtelen, tényleg vacak tud lenni, hogy a megszokott dolgok megkötik az ember agyát -nehéz átlépni rajtuk, pedig belegondolva tök logikus, hogy passzolnak a hozzávalók.
Most láttam a tévében nem rég a csokoládés bundás kenyeret, amire elsőre fel is kaptam a fejem, de az sem lehet rossz, két kenyér között csokoládé...
VálaszTörlésOttis, nálunk van a boltban csokidarabos kalács, időnként annak a maradékából készül, na az mindent visz. :) Annyira jók az olvadozó csokidarabkák benne!
VálaszTörlésHolnap azt szeretnek sütni reggel, ki is probálom a te recepteddel. Már most kivánom :)
VálaszTörlés