2011. június 10., péntek

Pizzavariációk

Ismét egy recept azoknak, akikben nagy elhatározás születik és félretéve minden előítéletet belevágnak egy új kapcsolatba a spenóttal. Pizzára pakolva (is) nagyon szeretnivaló tud lenni.

És bocs, de egy kis durrogást is engedélyezek magamnak -a pizzához semmi köze- csak hátha esetleg megkímélek valakit egy konyhai csalódástól, hiszen biztosan sokan vadásztok jó meggyes sütikre most, hogy szezonja van. No, én már régen kinéztem EZT a Kaldeneker-féle sütit, ma el is készült, és hát ehhez nem adnám a nevemet! Meglepő volt, hogy a gyümölcs pezsgett, amikor beleharaptunk, aztán hamar kiderült a baki: a tésztában levő szódabikarbóna találkozott a meggyben levő savakkal: az iparban épp így készítik a pezsgőtablettát. Úgyhogy szódabikarbóna nélkül, és feleennyi cukorral a süti talán jó is lehetett volna.
Szegény Bence épp  kifogta nálunk ezt a félresikerült desszertet, hősiesen meg is dícsérte, de a recept kreátora ettől ne bízza el magát, ez bizony csak a vendégünk gentlemanusságát bizonyította, semmi egyebet.


Na de jöjjön inkább a pizza, abból nem maradt egy morzsa sem:




Pizzavariációk

Hozzávalók: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, kb. 3 dl langyos víz, 2 ek olívaolaj, 1 kk cukor, 1 tk só, 3 marék spenót, 20 dkg szárított sonka, 10 dkg mozzarella, 2 nagy paradicsom, 1 doboz sűrített paradicsom, kakukkfű, oregánó, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg trappista sajt, 15 dkg kolbász
Elkészítés: A dagasztótálba öntöm a víz 2/3-át, az olajat, rászórom a lisztet, sót, cukrot, a liszt közepébe mélyedést nyomok és abban az elmorzsolt élesztőt pici cukros langyos vízben felfuttatom. A géppel pár percig dagasztom, majd langyos helyen egy órát kelesztem. Ha kell, adok még vizet hozzá -a különböző lisztek más-más mennyiséget vesznek fel-, cél, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjak.
Amikor megkelt, átgyúrom, 3 gömböt formázok belőle és további 10 percet kelesztem. Ezalatt a sajtot lereszelem, a paradicsomot, mozzarellát, kolbászt felszeletelem, a tejfölbe belenyomom a fokhagymát, a paradicsomszószt pedig sóval és zöldfűszerekkel ízesítem. A spenótot pici olívaolajon 1 nagy csipet sóval megfonnyasztom -ez körülbelül 1 perc.
A tésztagolyókat vékonyra nyújtom és kiolajozott lapra teszem őket -én kapcsos kerek tortaforma alját szoktam használni-, a felületüket az ujjammal hullámosra nyomkodom. Kettőt megkenek paradicsomszósszal, a harmadikat tejföllel, elosztom rajtuk a reszelt sajt harmadát.
Az egyik paradicsomosra rátépkedem a sonka harmadát, elosztom rajta a spenótot, a mozzarella- és a paradicsomkarikákat.
A másik kettőt megszórom kolbászkarikákkal és a széttépkedett sonkával, majd a maradék sajttal.
Sütőben 200 fokon addig sütöm őket, míg szép színt kapnak.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! De sajna nem vagyok jóba a spenóttal!

    VálaszTörlés
  2. Nagy kár? Egyébként ezt a kertből frissen leszedős, piciolajon megfonnyasztós változatot próbáltad már? A férjem is antispenót volt, de mióta ebből megkóstolt egy levélkét, még kéri is, hogy legyen köretként, annyira beleszeretett.

    VálaszTörlés
  3. Upsz, az ott az elején nem kérdőjel akart lenni, hanem felkiáltó. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mamihami!

    Ezt a süteményt rendszeresen készítem, mindenki megelégedésére. Nem tudom mi lehetett neked vele a bajod, de garantálom nekem állandóan sikerül. http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/desszertek/132-zabpelyhes-meggyes-sutemeny.html Én még mindig adom hozzá a nevem, annak ellenére, hogy te neked nem ízlett.

    Üdv Kaldeneker Gyuri

    VálaszTörlés
  5. Kedves György!
    Mivel egy elismert szakács receptjéről volt szó, eszembe sem jutott, hogy bármit változtassak rajta, a recept minden betűjéhez ragaszkodtam. A meggyet a saját fámról szedtem, minden hozzávaló, amit felhasználtam, jó minőségű volt.
    Te, mint szakember, nyilván a főzés kémiájában is jártas vagy valamennyire, talán érdemes átgondolni, mi lehetett a gond, mert ki tudja, talán nem én vagyok az egyetlen, aki így járt a recepttel, csak én írtam is róla.
    Ha egy általam kipróbált receptről rossz visszajelzés jön, mindig alaposan átgondolom, esetleg újra elkészítem és próbálom kideríteni, mi lehetett vele a gond, hol lehetett elrontani, esetleg lehet-e bármi nem egyértelmű a leírásban -a biztonság kedvéért inkább csatolom is a recepthez figyelmeztetésként, hogy mi az, amire az elkészítésénél különösen vigyázni kell. Iszonyú rossz érzés, ha közreadok egy receptet és valakinek nem sikerül!

    VálaszTörlés