2008. szeptember 23., kedd

Csokoládés mini croissant

"Hurrá, Nájcsella!"-ugrabugrálnak a gyerkőcök mindig, ha apa leszalad az emeletről és bekapcsolja nekem idelenn a műsorát. (Igen, Nála ez megy a meló aláfestéseként. Az evészet-kotyvasztászat és annak virtuális bámulása nálunk családi dili.)
Csípik tehát a csajt mindannyian, ahogy én is.

Gyakran próbálom ki a hölgyemény receptjeit, és csalódni még nem sikerült bennük.
Ezeket a falatnyi rongyoskiflicskéket legszívesebben naponta megsütném. Fanni és Poci ezt az első adagot, ami itt lefényképezésre került, 5 perc alatt tüntette el, kuncsorognom kellett, hogy nekem is jusson egy-egy kóstoló mindkét ízből.

A formák tökéletlenségéért pedig Mátét tessen hibáztatni, Ő ugyanis valószínűleg sejtette, hogy Neki ebből sem juttatunk ifjú kora okán, így hörgő üvöltéssel bojkottálta a készítés teljes folyamatát. Egy kezemben volt tehát Máté, így a croissant-ok formázására is csak egy maradt. (Kíváncsiak kipróbálhatják, egész jó kis konyhai kihívás. :)

Mini croissant

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 200 g csokoládé (lehet bármilyen, én felesben használtam tej- és étcsokit), 1 tojás
Elkészítés: A tésztát kettévágom, először csak az egyik felével dolgozok. Jól meglisztezett lapon kb. 36X36cm-es négyzetté nyújtom. Felvágom 3X3 kis négyzetté, majd ezeket is megfelezem az átlójuk mentén. Az elhabart tojásokkal lekenem őket (ez megakadályozza, hogy kifolyjon a csoki.)

A közepükre egy-egy elfelezett csokiszeletet helyezek -mint látható, én 200g-os csokival dolgoztam, ennek a szeletei kétszer olyan ducik, mint a hagyományos méretű táblának. Szerintem nagyon praktikus ennél a sütinél. Lapos csokiból én kettétörnék egy szeletkét és egymás tetejébe raknám.

Ezután az átlótól indulva felcsavarom a kiflicskéket, összenyomkodom, hogy a tojástól szépen összeragadjon, majd mindet tepsibe pakolom. Az elhabart tojással bekenem a felszínüket.
A tészta másik felével ugyanígy járok el.

Más nem is marad már, csak hogy 220 fokos sütőben szép aranybarnára süssük, ezután komoly kínok közt kivárjuk azt a pár percet, míg ehetővé hűl, és együltőhelyben belakmározzuk valamennyit.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy apró díj neked: http://agifoz.blog.nlcafe.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=73946