2010. február 4., csütörtök

Csőben sült karalábé kolbászgombóckákkal

A karalábé az egyik kedvenc zöldségem. Finom nyersen, finom párolva. Mégis annyira jellegzetes íze és állaga van, valahogy nem enged akkora szabadságot a kreatív felhasználásra.
Nézelődtem a neten, hátha rálelek egy érdekes receptre, de leginkább csak rakva, töltve vagy salátának készíti mindenki.
Végül nem csavartam nagyot a hagyományos recepten, csak a szokásos időhiány miatt kolbászgombóckákkal készítettem, és Máté kedvéért -mert neki meg az a kedvence- répát is tettem bele. Ezt természetesen nyugodtan helyettesíthetitek karalábéval.


Csőben sült karalábé kolbászgombóckákkal

Hozzávalók: 3 nagy fej zsenge zöld karalábé, 2 nagyobb sárgarépa, olaj, só, 1 ek liszt, 6 dl tejföl, 20 dkg Burlauder sajt (vagy trappista, edami...), 2 szál sütőkolbász
Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk. A karalábét felkockázzuk, a répát vastagra karikázzuk.
Evőkanálnyi olajon 3 percig kevergetve pároljuk őket, majd megsózzuk, pici vizet öntünk alá és fedő alatt legkisebb lángon puhára pároljuk, a folyadékot állandóan pótolva, nehogy odakapjon.
Amikor elkészült, egy kisebb méretű tepsi vagy sütőtál aljába simítjuk és megszórjuk a liszttel, majd befedjük tejföllel.
A kolbászhúst kinyomkodjuk a bőrből és kisebb diónyi méretű gombócokat gyúrunk belőle. Serpenyőben kis lángon, gyakran rázogatva pár perc alatt kisütjük őket.
Szedegessük ki a gombóckákat a zsírból és osszuk el a tejföl tetején.
Rászórjuk a lereszelt sajtot és 20 percre betoljuk a 180 fokos sütőbe.

Nincsenek megjegyzések: