2007. június 26., kedd

Chilis bab

Ismét ismétlés.
Egyébként az én chilim nem autentikus, csak egy finom darálthús-pörkölt babbal, kukoricával, pritaminnal és fűszerekkel. Hálás étel, olyan gyorsan elkészül, és -az újabban nagyon válogatós- Fannin kívül mindenki úgy örül neki.
"Rengeteg olyan "felnőtt-étel" van, ami korosodó ízlelőbimbóinknak nagyon bejön, gyerkőceink viszont az első falat után nem is hajlandók belekóstolni többé. Ez aztán vagy lekerül a főzőlistáról, vagy ügyködünk vele valamit, hátha ehetővé sikerül varázsolni a törpikék számára is. (Van persze a fordítottja is, de olyan sziszifuszi küzdelmekbe nem is bocsátkozom, hogy férjemuram számára mondjuk a borsófőzeléket vagy a tejszínes-spenótos tésztát fogyaszthatóvá alakítsam).
Szerencsére a chilis babon nem is kellett olyan sokat variálni, és máris nagykanállal pusztítják.
Chilis bab
Mivel múlt héten nem voltak itthon a gyerekek, egy hatalmas adag darált husiból kicsit sótlan pörköltet főztem, amit aztán sokmindenné át lehet alakítani, ezúttal csilis babbá, de maradt még belőle a jövő hétre lasagne-nak is a fagyasztóban.
Bő kilónyi darált húshoz 2 fej hagymát felaprítottam és olajon megdinszteltem, majd fehérre pirítottam rajta a husit, megszórtam fűszerpaprikával és egy púpozott kanál liszttel, kicsit összepirítottam, majd felöntöttem vízzel és kevés házi paradicsomlével. Nem kapott sok fűszert, csak kevés sót, gulyáskrémet, frissen őrölt borsot, picike őrölt köményt és majorannát, 2 gerezd kinyomott fokhagymát, majd finom szaftos pörköltté főztem.
Ebből a pörköltből lett most a chilis bab, a következő átalakításokkal: öntöttem bele egy kis doboz paradicsomsűrítményt, 2 piros kaliforniai paprikát felcsíkozva, egy zacskó Chilis bab alapot (ritkán használok ilyesmit, ezt is csak kiegészítésként), 2 doboz vörösbabkonzervet és két doboz csemegekukoricát. Ahogy a hozzávalóból is látszik, ez a gyorsított változat, ha több időm lenne, nélkülözném a konzerveket, de azért ha jó fél órát rotyog szép lassú tűzön, átérnek az ízek és így is nagyon finom lesz.
Hogy mitől gyerekétel ez? Talán feltűnt, hogy hol van belőle a chili? Ez bizony csak a fölnőttek tányérjába kerül finom chiliszósz formájában. És minek ez a rengeteg kukorica? Mert az én gyerekeimnél a legkedvesebb 3 zöldség közt van. És amivel végképp el lehet borzasztani a felnőtt társadalmat: köretnek gyerkőceim őszibarackbefőttet esznek hozzá. Lehet, hogy lassan én is közéjük tartozom, mert bevallom, nekem nagyon bejön ez a párosítás."
(Mamihami, 2007. június 26.)

Azóta a kukoricakonzervről leszoktam, sokkal jobb a fagyasztott, legutóljára pedig az egyik doboz vörösbabot fehérre cseréltem, olyan szépek voltak a színei!

Nincsenek megjegyzések: