2008. szeptember 25., csütörtök

Sült barack mandulatornyocskákkal

Nem tudom, másnál is így van-e, a különböző fajták szezonját sem nagyon ismerem, mivel őszibarackfánk sosem volt, de nálunk, úgy tűnik, a jóféle őszibarack ideje lejárt. Mindenfelé mutatós, méretes példányokkal találkozom, amelyek azonban kőkemények, nyersen a manók rá se hederítenének.
A barack viszont hajlamos arra, hogy sülve/főve azzá változzon, akinek eleve is szerettük volna: ízei koncentrálódnak, édessé, zamatossá válik hókuszpókusz nélkül is.

Hopp, még valami: kérlek, nézzétek el nekem, a tetejét bizony megkapta a sütő. Gondoltam, ropogósra szeretném, ezért magas rácsra tettem. Aztán meg folyt az élet nálunk, sodort magával, mint mindig, és mire visszajutottam a konyhába...
(Ha majd nagymama leszek, lesz a konyhámban egy kényelmes fotel. Nézem majd, ahogy szépen emelkedik a süti, pirul a hús, szívom az illatokat, és az már csak ráadás, hogy mindig tökéletes lesz a végeredmény. Klassz kis álom, talán valóra is válik...)


Sült barack mandulatornyocskákkal


Hozzávalók: 4 nagyobb őszibarack, 10 dkg mandula, 10 dkg amaretti keksz, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj
Elkészítés: Pici lábasban vizet forralok (pazarlásellenes cselekedet), egyenként megmártom benne a barackokat pár másodpercre, hogy héjuktól könnyű szívvel megváljanak.
A meghámozott gyümölcsöket elfelezem, magjától megszabadítom és egy akkora tepsibe pakolom, amibe épp beleférnek, így nem csúszkálnak majd.

A többi hozzávalót a vaj kivételével multimixerben összeaprítom, nem teljesen finomra, inkább morzsásra. Ezután hozzáadom a puha vajat is és összedolgozom.
A morzsát a barackokra kupacolom, majd 200 fokon 15-25 percig sütöm, attól függően, mennyire volt a barack puha.

Természetesen igazi ínyencek a mandulát előzőleg serpenyőben szárazon megpiríthatják.
Végezetül egy figyelmeztetés: pár falat után függőséget alakíthat ki!
(Forrás: Brot und Rosen)

2 megjegyzés:

Kata írta...

Jujdeguszta ... folyik a nyálam, pedig még majdnem hajnal van :o))

"saját levében" írta...

De érdekes, van egy angol szakácskönyvem, amiben spéci édességek vannak és pont ezt néztem ki belőle a hétvégére. Most keresgetek amaretto kekszet hozzá...:)