2008. október 1., szerda

Nigella körtés-csokis sütije

Finomabbnál finomabb körték kelletik magukat, lágyak, lédúsak, önmagukban is tökéletesek. Érdemes kihasználni ezt a bőséget, mert rövidesen itt a kőkemény télálló fajták rémuralma!

Íme egy finom körtés sütemény, ami nélkülöz minden macerát, összedobni legfeljebb 10 perc. Szokás szerint Nigellától.



Fordított körtés-csokis sütemény

Hozzávalók: 4 nagyobb puha körte, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2,5 dkg (2 ek) kakaó, 1 tk sütőpor, 1/4 tk szódabikarbóna, 15 dkg puha vaj, 2 tk vanília kivonat, 2 tojás
Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, megfosztjuk magházuktól, felszeleteljük és legyezőszerűen elrendezzük egy kb. 26 cm átmérőjű kör alakú formában (kapcsos forma nem alkalmas a célra, mert a gyümölcs leve kifolyhat belőle).
A többi hozzávalót multimixerben összedolgozzuk és a körtére kenjük.
200 fokon 25 percig sütjük, alsó rácson. Krémes, mint egy brownies.
Sütő és sütő közt különbség van, én legközelebb csak 20 percet adok neki, mert így már inkább morzsálódós lett. Nagyon finom tészta!

15 megjegyzés:

Anikó írta...

Alig tudtam választani a két körtés-csokis sütid közül, végül ezt megsütöttem, csodás volt, ma sütöm újra anyukámnak! Köszönöm!

anyamanya írta...

Nagyon örülök! :) Nigella receptjei igazán megbízhatóak.
A másik azt hiszem Lajos Maritól származik, az is tökéletes recept, de csk lédús körtéből finom.

Tímea írta...

A mai nap volt a szülinapom , ezt a sütit elkészítettem 2*-es mennyiségbe . HIHETETLEN finom , egyszerű és nem utolsó sorban gyors . Hasonló jó recepteket .

anyamanya írta...

Csodás! :)
Nigella receptjei annyira megbízhatóak, eddig még bármit próbáltam tőle, nem sikerült csalódnom. :)

Bogyórecept írta...

Fincsi lett, bár én fordítva csináltam. Kapcsos tortaformába először a tésztát kanalaztam bele, majd rápakoltam a körtét...
Viszont a sütéssel megszenvedtem, majd' 1 órát sütöttem :-O

VOKinga írta...

Bogyórecept, elképzelni sem tudom, hogy sülhetett ez 1 óráig! Eleve kis mennyiségű tészta, ráadásul 200 fokon.
Egyetlen ötletem van, ha jó lédús vilmoskörtét választottál és a tetejére pakoltad, szétáztathatta a tésztát és azért tűnt esetleg sületlennek?
Nem adsz inkább egy esélyt a fordított verziónak? Ha a gyümölcs alul van, a tészta ropogós marad, a kisülő lé pedig a tésztából felvett liszttel finom szószt képez, amikor megfordítod. Én egy nagy fazékban sütöm, aminek nem műanyag a fogantyúja, vagy mondjuk egy piteforma is alkalmas, a kapcsosból gyanítom kifolyna a körte leve.

Chinita írta...

Köszönöm a receptet, isteni lett!:)) Kevés vajam volt itthon úgyhogy csak 10dkg került bele, és inkább 3 tojásból csináltam, így is jó lett! Teteje ropogós, belül nagyon lágy. Szuper!!!!:)))

VOKinga írta...

Chinita, nagyon örülök, hogy ízlett! :)

Bogyó írta...

Azért csak visszakeveredtem ide hozzád... :-)
Lehet, hogy legközelebb tényleg megpróbálom a fordított változatot.
Nem tudom, hogy a körte áztatott-e vagy sem, de tény, hogy sokáig ragadt a közepe.
Eddig kétszer sütöttem meg. Az első 22-es formában sült, de szerintem nem volt olyan vastag, hogy amiatt kellett volna neki 1 óra.
Mindezek ellenére nagyon finom sütemény, köszi érte!
Egyelőre pihen a recept, megvárom a következő körteszezont. :-)))

Bogyó írta...

Na már megint én...
Most kipróbáltam fordítva (vagyis az eredetit) és jelentem, sikerült! :-D
Nem kellett 1 óra, csak 25-30 perc!
Jó lett, köszi! :-)

Névtelen írta...

Vigyázzatok, nehogy kihülés előtt megpróbáljátok kifordítani. Én voltam olyan hülye és megtettem. Szétesett az egész, kb. úgy néz ki, mint egy rakás sz.r. :( Na, majd legközelebb.

Judit írta...

Megsütöttem a tortát, nagyon finom lett és nagyon hamar el is fogyott! Köszi a receptet!

VOKinga írta...

Szuper! :)

Névtelen írta...

Én megfőztem egy kicsit a körtét sütés előtt, mert nem volt igazán puha. Tényleg nagyon finom és nagyon gyorsan kész van. Nem ázott el a tészta. Köszi.

Szimonetta Földiné Biró írta...

A mai nap megsütöttem ezt a remek süteményt! Én gluténmentes Beiker süteményporral készítettem a liszt helyett - lisztérzékenység miatt - minden mennyiséget megtartva, csodás kis torta kerekedett belőle. Köszönöm, nem egyszeri édesség lesz nálunk, az már biztos!