2009. június 15., hétfő

Lángosmánia

Hullámokban tör ránk, napokig tombol és akkor menthetetlenül lángost eszünk lángossal, lecsendesül, majd kisebb-nagyobb idő elteltével kezdődik ismét.

A kefíres lángos receptje közismert, ám ha akadna az erre járók közt bárki, aki még nem kóstolta, ne habozzon! Sokkal ízletesebb a hagyományos, "piacos" lángosnál, a tésztája pillanatok alatt elkészül és egy szűk hétig eláll a hűtőben, sőt, az álldogálás alatt még finomabbá érik.


Kefíres lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt,4 tk só, 4 doboz kefír, 2 tojás, 1,5 zacskó porélesztő vagy 6 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej.
Elkészítés: Amennyiben friss élesztővel dolgozunk, felfuttatjuk a tejben, ha porral, akkor ez nem szükséges.
A hozzávalókból robotgéppel tésztát dagasztunk, és legalább egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Régen kiolajozott nylonzacskókba tettem a tésztákat, úgy várták a hűvösben sorsukat, most a keverőtálban szoktam hagyni, belekötve az egészet egy jó nagy zacskóba, lényeg, hogy legyen hely a keléskor keletkező gázoknak, a zacskó ugyanis labdává nő a pihentetés alatt.
Megolajozok egy nagy lapos tányért és olajos kézzel formázom a lángosokat rajta, majd ujjnyi forró olajban szép aranysárgára sütöm őket.
A maradék pedig tovább várakozhat a hűtőben és annyiszor lehet belőle lángost vacsorázni, míg csak meg nem unjuk. (Ellenkező esetben gyúrhatjuk a következő adagot.)

Nálam gyerekkori strandos berögződés, hogy a lángost vízzel tejszín sűrűségére hígított csípős gulyáskrémmel kenem meg hajszálvékonyan, erre jön a tejföl és a sajt. A gyerekek persze kencét nem kapnak rá, csaka másik kettőt.

14 megjegyzés:

Ottis írta...

Megkívántam én is:-)Ki kell próbáljam,még nem készítettem soha, csak édesapám szokott nekem:-)

Ági, aki főz írta...

Látod, én se készítettem még soha.

Az a krém egy kicsit erős és itt nem a csípősségre gondoltam.

trinity írta...

Rég nem sütöttem lángost, de megkívántam. Nálunk sok fokhagymával-tejföllel-sajttal megy...

VOKinga írta...

Ottis, nálunk is anyukám "indított el minket anno a lejtőn" ezzel a lángossal. Most már nincs megállás. :)

Ági, nem véletlenül nem a receptbe írtam a gulyáskrémet, csak utána -ezt nem javaslom követésre, csak valami gyerekkori leragadás lehet nálunk. :) Nagyjából E-mentes konyhát igyekszem vezetni, de erről a megszokott ízről egyszerűen nem tudunk lemondani Tomyval.

Trinity, látod, most én is megkívántam újra, úgyhogy szerintem korán reggel be is gyúrok egy adagot a holnapi vacsorához. :)

zafiram írta...

A kefírt ki lehet váltani natúr joghurttal? Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de nagyon megkívántam és ma este szeretném összedobni, a bolt pedig bezárt:(((

VOKinga írta...

Zafirm, elnézést a késői válaszért, csak most jutottam gép elé.
Készítettem már tejföllel és joghurttal is ezt a lángost, amikor hirtelen kívántuk meg és nem volt más a hűtőben, így kicsit tömörebb lesz a tésztája, de finom. Viszont azért a kefíres felülmúlja a többit.
Írtam Neked mail-t is!

zafiram írta...

Úgy döntöttem, egyszer élünk és kipróbáltam. Már meg is ettük:))) Tényleg tömöttebb, de nem volt összehasonlítási alapunk. legközelebb kefírrel próbálkozom. Ja, nagyon finom volt így is.

VOKinga írta...

Zafiram, mennyit állt a tészta sütés előtt? Mert legalább 12 óra kell neki, vagy ha nagyon sürgős, inkább keleszd egy kicsit a melegben, mielőtt hűtőbe kerül.
Mi is ezt vacsoráztuk tegnap megint, vendégünk is volt, 3 hét múlva családostul jön és már le is rendelte aznapra a lángosvacsorát. :)

zafiram írta...

Több mint 12 óra volt. Este megcsináltam és ma ebédre sütöttem ki. Amit még gyakorolni kell: jó vékonyra húzni, mert kissé vastag lett. Mondjuk én nem bántam:)))

Lipodresch írta...

A liszt simaliszt?

Hú én is kedvet kaptam... igaz a legnagyobb kánikulában sütögetni nem a legszerencsésebb, de a barackbefőzés és mézessütés mellett ez is elférne... most már minden mindegy alapon....

VOKinga írta...

Én simával sütöm, de szerintem lehet egy részét teljesre cserélni, ha Ti azt szeretitek. Azért valamennyi fehér maradjon benne, mert a teljes kiőrlésű kevésbé kel meg, a rozs egyáltalán nem sikér híján.
A kisütés egyébként nagyon pillanatok alatt megy, a múltkor vendégseregnek csináltam 1 kg lisztből, 2 nagyobb serpenyőben kevesebb, mint fél óra alatt elkészült.

Lipodresch írta...

Nem is erre gondoltam, hanem, hogy a pizza tészta feleslisztből finom. Fele sima, fele rétesliszt. A lángos meg tulajdonképpen olajbansütött pizzaféle ha jól belegondolunk. Vagy ezt bizonyos okból mindenképpen jobb simalisztből keverni?

Bár lehet akkor túl ropogós lenne????


Megyek lekeverni! :)

Apa örülni fog.

dreschma írta...

Megsütöttük!

Nagyon finom lett!!

Ma is bekeverem.

Képzeld legutóbb (pedig direkt figyeltem...de nem sikerült...) fordítva tettem be a lapátokat a gépbe és így feltekerte a tésztát, tele lett vele a gép, napokig csöpögött ki belőle... pedig még csak most kaptam és lehet tönkrevágtam... :(

VOKinga írta...

Nagyon szorítok, hogy túlélje a gép. Az ilyen egyszerű élesztős tészta egyik jó tulajdonsága, hogy ha megszáradt, szinte leporlik minden felületről, reméljük, így kijön a gépedből is!