2009. augusztus 6., csütörtök

Fahéjas-boros almaleves

Tömören ennyit erről az ételről: azt hiszem, bor nélkül nem készítek többé almalevest. Uff.


Fahéjas-boros almaleves


Hozzávalók: 1 kg alma (nekem ezúttal apróbb szemű, savanykás zöld almám volt itthon), 1 üveg édes fehérbor (részemről tokaji furmint), fahéj, szegfűszeg, cukor, csipetnyi só, 2 dl tejszín, 1 ek keményítő
Elkészítés: Az almát meghámozzuk és felkockázzuk.
A bort fél liter vízzel felforraljuk, ízlés szerint cukrozzuk, hozzáadjuk az almát, sót, 2-3 szem szegfűszeget, ízlés szerint fahéjat (nálam egy kávéskanállal). Ha az alma édes fajta, facsarjunk bele citromlevet is.
Amikor az alma megpuhult, elkeverjük benne a tejszínt és a kevés hideg vízben feloldott keményítőt. Megkóstoljuk és cukrozhatjuk-citromozhatjuk, amíg el nem érjük az édes és savanyú számunkra kellemes egyensúlyát. Amikor újra felforr, fél percnyi gyöngyözés után elzárjuk alatta a lángot.
Tálalás előtt távolítsuk el belőle a szegfűszeget.

Nincsenek megjegyzések: