2009. november 11., szerda

Ánizsos almaleves tejmentesen

Továbbra is nagyrészt tejmentesen élünk, mert bár a gasztroenteorológiai vizsgálat nem mutatott ki allergiát Máténál, a tej elhagyása mind a bőrét, mind az emésztését rendbe hozta.
Ez a leves a hagyományos almaleves nagyon finom, télies alternatívája.


Ánizsos almaleves tejmentesen

Hozzávalók: 4 nagy alma, 3/4 l rizstej, 1/4 l víz, cukor, friss citromlé, 1 kk fahéj, 1/2 kk mézes fűszerkeverék, 1 kk ánizsmag, 1 csipet só, 1 ek keményítő
Elkészítés:A rizstejet és a vizet feltesszük főni, közben az almákat meghámozzuk és felkockázzuk, majd a fazékba dobjuk.
Beletesszük a fahéjat, mézesfűszert, mozsárban finomra tört ánizst, sót. Cukorból és citromból nem tudok mennyiségeket adni, ez az alma édességétől, savasságától függ -néhány perc főzés után már sejthető lesz, mennyi kell ezekből.
A legtöbb almafajta nem igényel többet 10 percnyi főzésnél. A legvégén belekavarjuk a vízben feloldott keményítőt, hagyjuk felzubbanni, majd elzárjuk alatta a lángot.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

sziasztok!

régóta várom, hogy írj Mátéról. Nagyon jó hír, hogy jobban van. A mandulagyulladás is elmúlt?

málna

VOKinga írta...

Málna, kedves, hogy gondolsz ránk! :)
Tápanyagra nem találtak allergiát, csak amit sejtettünk is, parlagfű és poratka, de ez nem magyarázza a megbetegedéseket. Mandulagyulladás azóta is előjön, látta már több jónevű gyerekgégész, mindenki szerint rejtélyes, mivel emellett jó immunrendszerre utal a vérképe és nem lehet nála semmi veszélyesebb bacit kitenyészteni. Mivel a mandulája a betegségek ellenére jó állapotú, jelenlegi álláspont az, hogy ameddig lehet, igyekszünk megtartani. Hát ennyi, igazából nem túl megnyugtató, de továbbra is próbálkozunk mindenfélével. Nagyjából tejmentesek pedig amiatt maradunk, mert csodákat tett az ekcémás bőrével, mivel születése óta küszködünk, és az emésztése is sokkal jobb, előtte majdnem enyhe hasmenés állagú volt. Az orvos szerint nem ritka, hogy negatív teszt ellenére is nehezen viseli valaki a tejet.