Amikor kicsi voltam, ki nem állhattam az almás süteményeket. Minden hétvégén buzgón drukkoltam, nehogy almás süti legyen a desszert.
Jelenleg a három gyermekem csinálja ugyanezt, én meg annyira kívánom az almásat így a tél közeledtével.
No, ezúttal kitoltam velük. Sőt: "gyerekdolgoztattam". Fanni és Poci boldogan kaszabolták apróra a meghámozott almagerezdeket, míg én a tésztát készítettem, ráadásképpen meg is kóstolták a végeredményt, hiszen a kezük munkája volt. Persze azért a nagy része nekem jutott. És ez így volt jó.
Hozzávalók: a töltelékhez 8 közepes alma, 1 csapott tk fahéj, 1-2 ek cukor, a tésztához 30 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája + 1 a kenéshez, a morzsához 2 nagy marék amaretti, 2 nagy marék dió, 7 dkg margarin.
Elkészítés: Robotgépben összedolgoztam a lisztet a margarinnal, majd hozzáadtam a cukrot, végül a tojást. A kész linzertésztát fóliába tekerve a hűtőben pihentettem 1 órát.
Az almákat meghámoztam és a gyerekek kis kockákra kaszabolták.
Az amarettit és a diót aprítógépben ledaráltam, összekevertem a felolvasztott margarinnal.
A tésztát 2 ív folpack közt kerekre nyújtottam és kibéleltem vele egy nagyobb piteformát. Villával megszurkáltam, 170 fokon pár percet elősütöttem, majd megkentem elhabart tojássárgával és még 2 percre visszatoltam a sütőbe. Ez segít, hogy ne ázzon át tészta.
Ekkor ráhalmoztam a fahéjjal és cukorral összekevert almát és elterítettem rajta a morzsát.
További 35-40 perc sütés után készen van!
Jelenleg a három gyermekem csinálja ugyanezt, én meg annyira kívánom az almásat így a tél közeledtével.
No, ezúttal kitoltam velük. Sőt: "gyerekdolgoztattam". Fanni és Poci boldogan kaszabolták apróra a meghámozott almagerezdeket, míg én a tésztát készítettem, ráadásképpen meg is kóstolták a végeredményt, hiszen a kezük munkája volt. Persze azért a nagy része nekem jutott. És ez így volt jó.
Morzsás almás pite
Hozzávalók: a töltelékhez 8 közepes alma, 1 csapott tk fahéj, 1-2 ek cukor, a tésztához 30 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája + 1 a kenéshez, a morzsához 2 nagy marék amaretti, 2 nagy marék dió, 7 dkg margarin.
Elkészítés: Robotgépben összedolgoztam a lisztet a margarinnal, majd hozzáadtam a cukrot, végül a tojást. A kész linzertésztát fóliába tekerve a hűtőben pihentettem 1 órát.
Az almákat meghámoztam és a gyerekek kis kockákra kaszabolták.
Az amarettit és a diót aprítógépben ledaráltam, összekevertem a felolvasztott margarinnal.
A tésztát 2 ív folpack közt kerekre nyújtottam és kibéleltem vele egy nagyobb piteformát. Villával megszurkáltam, 170 fokon pár percet elősütöttem, majd megkentem elhabart tojássárgával és még 2 percre visszatoltam a sütőbe. Ez segít, hogy ne ázzon át tészta.
Ekkor ráhalmoztam a fahéjjal és cukorral összekevert almát és elterítettem rajta a morzsát.
További 35-40 perc sütés után készen van!
5 megjegyzés:
sziasztok, hogy vagytok? már jó régen nem érdeklődtem, pedig rendre eszembe juttok, hogy hogy álltok a tejérzékenységgel?
ZsuKa, kedves, hogy gondolsz ránk!
Épp most írtam odaát az aprónépen pár sort a betegségről is. Tejérzékenységet a teszt nem igazolta. A pulmonológusunk szerint elég gyakori, hogy negatív teszt ellenére gondot okoz a tej. Máténak a 100%-os tejtermékmegvonás hozott javulást a krónikus ekcémára -amit egyébként elsősorban a poratka allergia okoz, ez mostanra kiderült-, de a 99,9 már eredménytelen (pl. 2 szem Smarties), az emésztése viszont már attól is sokkal jobb, ha kevesebb tejterméket kap. A diéta mandula ügyben semmi előrelépést nem hozott. Jelenleg tejet egyáltalán nem, tejterméket nagyon keveset eszünk.
És mandulailag? hogy áll a helyzet? bocsika, hogy nem írtam azóta, de én begyűjtöttem egy édes kis tüdőgyulladást... a homeo-dokitok bevált? amikor utoljára bővebben értekeztünk, akkor került a látóteretekbe. Nagyon sok türelem kell hozzá, de lekopogom, nekem jók a tapasztalataim.
Kedves mamihami! Azt szeretném tudni mi az az amaretti? valami kekszféle?
hollosneilles
Tamás, az amaretti olasz mandulás habcsók, erőteljes aromájú, nagyon ropogós apró kekszféle. Magyarországon tartja pl. a Lidl. Sajnos arra nincs igazán ötletem, mivel lehetne helyettesíteni, de ha sikerül venned, érdemes rögtön több dobozzal bespájzolni belőle, nagyon sokrétűen felhasználható, pl. pohárkrémekben, tortaalapként... Ha rákeresel a Google-ban, rengeteg jó receptet dob majd ki, amiben használhatod.
Megjegyzés küldése