2010. szeptember 13., hétfő

Kukorica-curry tarhonyával



Apa ma nem otthon dolgozott, hanem konferencián volt. Az ilyen alkalmakat ki szoktam használni arra, hogy olyasmit főzzek, ami egyébként őellene elkövetett merényletnek minősülne. Nem mintha nem enne meg hősiesen szinte mindent, amit elétálalok, de a tarhonyát szívből úúúútálja, nekem meg nagy kedvencem. Úttörőgombóc ügyben a gyerekek az én oldalamon állnak, így az iskolában és oviban levőkre is gondoltam a mennyiségnél, hiszen annyira jó sosem lehet a menzakoszt, hogy hazaérve ne az legyen az első érdés: "ti mit ebédeltetek itthon?"
Mégis vacsorára már csak kóstolóba maradt a curryből a törpéknek, mert apa gyorsabb volt és bekanalazta -megbocsátották persze, nekik úgyis a tarhonya volt a lényeg.

Az ételről még annyit, hogy kukoricából érdemes biztos minőséget választani (nálam ez mondjuk a Bonduelle), mert a névtelenek néha ehetetlen kemények tudnak lenni. A főzési időkre érdemes odafigyelni, a kukorica a túlfőzéstől is megkeményedhet.
Curryporból én csak a gyerekek miatt használom a Kotányit -ami egyébként szerintem nagyon sok jóindulattal nevezhető csak curry-nek-, mivel a rendes becsületes madras curry számukra még nagyon erős. A kettőből keverem ki a gyerekbarát verziót.



Kukorica-curry tarhonyával

Hozzávalók: 40 dkg mirelit csemege kukorica, só, 1 púpozott tk Kotányi curry, 1 púpozott kk madras curry, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 kk római kömény,  szerecsendió, 1 tk keményítő, 2 dl tejszín, 30 dkg tarhonya, olaj
Elkészítés: A tarhonyát olajon világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, sózzuk, és megfőzzük.
Amíg fő, elkészülünk a curry-vel is.
Ehhez a kukoricát wok-ban vagy serpenyőben, kevéske olajon, a tűzhely legméretesebb gázrózsáján közepes lángon hagyjuk felengedni. Amikor már nem fagyos és a kiengedett nedvesség is elpárolgott alóla, rászórjuk a fűszereket a szerecsendió kivételével és rányomjuk a fokhagymát, megsózzuk és nagy lángon 1 percig összepirítjuk. Ezután alacsonyra vesszük a lángot és pici vizet aláadagolgatva a kukoricát puhára főzzük -ha jó minőségű kukoricát kaptunk, ez nem fog tovább tartani 2-3 percnél.
Rászórjuk a keményítőt és összekeverjük, majd felöntjük tejszínnel. Ráreszelünk egy kevés szerecsendiót. Ezután már csak összeforraljuk, kb. 1 perc alatt szépen besűrűsödik majd.
Lehet tálalni!

8 megjegyzés:

Ottis írta...

Tetszik a recept. A tegnap nálunk is kukoricás ebéd volt .-)

Bianka írta...

Szeretem a kukoricát, finom lehet

Turák Kinga írta...

tarhonyával még soha nem dolgoztunk itthon, vettem 2 csomaggal, mert fogalmam sincs, h mennyi az annyi belőle... egy 20dkg-s csomag az hány főre elég? 4 jó étkűnek kevésbé? :)

kempfcandi írta...

http://szandradeekonyha.blogspot.com/2010/09/koszonet.html

VOKinga írta...

Ottis, nem látom még fölrakva a blogon, mi volt az? Bár amit látok, az alapján máris indulok hozzátok pocaktömésre! Imádom, amiket főzöl!

Bianka, mi is kukoricamániások vagyunk, lehet, túl gyakran is főzöm.

Kinga, ugyanúgy számold az adagokat, mint a többi tésztával. 4 jóétkűnek szerintema duplája. :)

Szandra, aranyos vagy, hogy eszedbe jutottam! :)

Ottis írta...

Nem látod mert nem fotóztam le, lusta voltam. Sertésszelet kukoricás-tejfölös-fokhagymás öntettel beborítva, sütőben megsütve.

Csodásak a segítsütijeid!Mindkettő!

Névtelen írta...

Ez egy imádni való étel, köszi érte! Nálunk is megy a kukorica kukoricával is, de egyet árulj már el nekem! Ez a curry akkor úgy ejtendő, hogy köri vagy hogy kári? Mert így is, meg úgy is hallom :O)

VOKinga írta...

Haihó! Mivel ez igazi autentikus "egyszercsakkipattantafejemből" étel, ezért teljes szabadságot kapsz, hogy úgy ejtsd, ahogy jól esik! :)
Nagyon örülök, hogy ízlik!