2010. december 5., vasárnap

Sörös marharagu velefőtt krumpligombóccal

Piszke blogját eddig is nagyon szerettem, de ezzel a recepttel soha el nem évülő érdemeket szerzett nálunk. Ebben a nagyon lassú tűzön összesütött raguban olyan hihetetlenül finoman érnek össze az ízek, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni! Ha sorrendet kellene állítanom, az utóbbi hónapokban kipróbált összes új recept közül biztosan ez vinné a prímet.
Az már csak hab a tortán, hogy viszonylag rövid előkészítés után még a délelőttünk is szabad marad!


Sörös marharagu

Hozzávalók: 1 kg szürkemarha apróhús (nálam a 30%-a belsőség volt), olaj, 3 nagy fej hagyma, 350 g gomba, 3 nagy sárgarépa, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 púpozott kk őrölt rozmaring, 1 púpozott kk shawerna, 1 kk római kömény, 0,5 l világos sör, 50 dkg krumpli sós vízben megfőzve, 12 dkg liszt
Elkészítés: Előkészítettem egy nagy, nem műanyag fogantyús (sütőbe is betehető) lábast.
A húst felkockáztam, a zöldségeket megtisztítottím, a gombát negyedekbe, a répát nagyobb darabokra vagdaltam, a hagymát pedig négyfelé csaptam és durvára szeleteltem.
A wokot felhevítettem kevés olajjal és a felkockázott húst rádobtam, sóztam, borsot tekertem rá és fehéredésig pirítottam, majd átöntöttem a várakozó lábasba.
Papírtörlővel kitöröltem a wokot, ismét picit megolajoztam és rádobtam az összes zöldséget. Picit megsóztam és addig pirítottam, míg minden üveges lett. Felöntöttem a sörrel, hagytam átlangyosodni, majd az egészet a hús után küldtem a lábasba. Hozzákevertem a fokhagymát és az összes fűszert, majd alufóliával jól lezártam.
170 fokos sütőbe tettem és 3 órácskára magára hagytam. (A folyadékot nálam nem kellett pótolni, gondolom, mivel jó alaposan lefóliáztam, nem tudott megszökni.)
A főtt krumplit krumplinyomóval finomra törtem, utánasóztam és amikor langyosra hűlt, belegyúrtam a lisztet. Kis gombócokat formáztam belőle.
A sütési idő leteltével a gombócokat a ragu tetejére pakoltam és letakarva további 20 percre visszaraktam 200 fokos sütőbe.


4 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon finom biztos, ennék belőle szívesen!

Picúr írta...

Kedves Kinga!

A Túró Guru kehely nagy sikert aratott, köszönöm a segítségedet! Ismét rászorulok...
Milyen sertéshúsból és hogyan tudnám elkészíteni a sörös ragut? Illetve a kk az mokkás- vagy teáskanalat jelent? És végül: mi az a shawerna és hol keressem?
Előre is köszönöm a segítségedet! Nagy sikereket szerzel nekem a konyhában! :)

Névtelen írta...

Szia Kinga!

Elkeszitettem en is a soros ragut krumpligomboccal es nagyon finom lett!! Koszi az otletet. En egy kicsit alakittottam a recepten. Tettem bele orolt pirospaprikat a hushoz,par kis kolbaszkarikat egy keves gulyaskremet, es egy keves paradicsompuret, ezeltal gulyasosabb, pirosabb es surubb alapot kaptam. S a vegen belekerultek a krumpligombocok is. :-)(erdekesnek talaltam a keszitest hogy sutni kell. Hm, eloszor en ugy gondoltam hogy felteszem a ragut foni mig megpuhul, s kisvartatva megis csak atpakoltam a sutobe. Szupi lett.
En sertes combot hasznaltam hozza.

VOKinga írta...

Kedves névtelen!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült az étel. Azonban ha rám hallgatsz, adsz egy esélyt a leírt változatnak is. Amikor legelőször készítettem, a férjem is ott kotnyeleskedett és morgott, hogy nem teszek bele pirospaprikát -mi magyarok ösztönösen tennénk minden főtt/párolt húsételbe. A végeredmény viszont különösen izgalmas, ha nem nyomja el a paprika domináns íze. Ezzel a lassan sütős technikával sokkal aromásabb, gazdagabb lesz az étel, izgalmasak az ízkombinációk.