2011. május 5., csütörtök

Cincinnati chili -a nem hétköznapi

Gyorsan felejts el mindent, ami eddig a chilis bab fogalmához tartozott számodra! Gyűjts egy kis bátorságot és szórd bátran a fahéjat, nehéz holland kakaóport és törd a szegfűszeget. A végeredmény izgalmas ízvilág lesz, érdemes kipróbálni.


Cincinnati chili

Hozzávalók: 4 ek olaj, 4 nagy fej hagyma felaprítva, 6 nagy gerezd fokhagyma felaprítva, 1 kg darált marhahús, 2 ek holland kakaópor (szerencsivel nem lesz az igazi!), 1,5 tk fahéj, 1 tk római kömény, 1 kk cayenne bors, 5-6 szem szegfűszeg mozsárban porrá törve, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, 3 ek almaecet, 3 ek Worcestershire szósz, 1 liter húsleves, 1,5 ek chilipor, 1 ek barna cukor, 2 doboz vörösbab konzerv, 1 doboz csemege kukorica konzerv, 10 dkg érettebb ízű sajt lereszelve
Elkészítés: Az olajon lassú tűzön kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1 percig pirítjuk. Magasabbra vesszük a lángot és hozzáadjuk a húst is, picit sózzuk és fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a kakaóport, a cukrot és a fűszereket, 1-2 percig együtt pirítjuk.
Hozzákeverjük a paradicsomszószt, az ecetet, a Worcestershire szószt és felöntjük húslevessel. 15 percig kis lángon főzzük.
Hozzáadjuk a babot, további 10 percet főzzük, végül a kukoricát, és még 5 percig hagyjuk gyöngyözni.
Sajttal megszórva tálaljuk. (Mi a gyerekek miatt a cayenne bors és chili mennyiségét nagyon visszafogtuk és utólag a saját tányérunkban ízesítettük Sambal Oelek-kel, ez a kedvenc chiliszószunk)
Forrás: Epicureous

1 megjegyzés:

Nelli írta...

Valahol már olvastam, már akkor is csábított.Finom lehet és érdekes ízvilágú.:-)