Ismét egy recept azoknak, akikben nagy elhatározás születik és félretéve minden előítéletet belevágnak egy új kapcsolatba a spenóttal. Pizzára pakolva (is) nagyon szeretnivaló tud lenni.
És bocs, de egy kis durrogást is engedélyezek magamnak -a pizzához semmi köze- csak hátha esetleg megkímélek valakit egy konyhai csalódástól, hiszen biztosan sokan vadásztok jó meggyes sütikre most, hogy szezonja van. No, én már régen kinéztem EZT a Kaldeneker-féle sütit, ma el is készült, és hát ehhez nem adnám a nevemet! Meglepő volt, hogy a gyümölcs pezsgett, amikor beleharaptunk, aztán hamar kiderült a baki: a tésztában levő szódabikarbóna találkozott a meggyben levő savakkal: az iparban épp így készítik a pezsgőtablettát. Úgyhogy szódabikarbóna nélkül, és feleennyi cukorral a süti talán jó is lehetett volna.
Szegény Bence épp kifogta nálunk ezt a félresikerült desszertet, hősiesen meg is dícsérte, de a recept kreátora ettől ne bízza el magát, ez bizony csak a vendégünk gentlemanusságát bizonyította, semmi egyebet.
Na de jöjjön inkább a pizza, abból nem maradt egy morzsa sem:
Szegény Bence épp kifogta nálunk ezt a félresikerült desszertet, hősiesen meg is dícsérte, de a recept kreátora ettől ne bízza el magát, ez bizony csak a vendégünk gentlemanusságát bizonyította, semmi egyebet.
Na de jöjjön inkább a pizza, abból nem maradt egy morzsa sem:
Pizzavariációk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, kb. 3 dl langyos víz, 2 ek olívaolaj, 1 kk cukor, 1 tk só, 3 marék spenót, 20 dkg szárított sonka, 10 dkg mozzarella, 2 nagy paradicsom, 1 doboz sűrített paradicsom, kakukkfű, oregánó, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg trappista sajt, 15 dkg kolbász
Elkészítés: A dagasztótálba öntöm a víz 2/3-át, az olajat, rászórom a lisztet, sót, cukrot, a liszt közepébe mélyedést nyomok és abban az elmorzsolt élesztőt pici cukros langyos vízben felfuttatom. A géppel pár percig dagasztom, majd langyos helyen egy órát kelesztem. Ha kell, adok még vizet hozzá -a különböző lisztek más-más mennyiséget vesznek fel-, cél, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjak.
Amikor megkelt, átgyúrom, 3 gömböt formázok belőle és további 10 percet kelesztem. Ezalatt a sajtot lereszelem, a paradicsomot, mozzarellát, kolbászt felszeletelem, a tejfölbe belenyomom a fokhagymát, a paradicsomszószt pedig sóval és zöldfűszerekkel ízesítem. A spenótot pici olívaolajon 1 nagy csipet sóval megfonnyasztom -ez körülbelül 1 perc.
A tésztagolyókat vékonyra nyújtom és kiolajozott lapra teszem őket -én kapcsos kerek tortaforma alját szoktam használni-, a felületüket az ujjammal hullámosra nyomkodom. Kettőt megkenek paradicsomszósszal, a harmadikat tejföllel, elosztom rajtuk a reszelt sajt harmadát.
Az egyik paradicsomosra rátépkedem a sonka harmadát, elosztom rajta a spenótot, a mozzarella- és a paradicsomkarikákat.
A másik kettőt megszórom kolbászkarikákkal és a széttépkedett sonkával, majd a maradék sajttal.
Sütőben 200 fokon addig sütöm őket, míg szép színt kapnak.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta! De sajna nem vagyok jóba a spenóttal!
Nagy kár? Egyébként ezt a kertből frissen leszedős, piciolajon megfonnyasztós változatot próbáltad már? A férjem is antispenót volt, de mióta ebből megkóstolt egy levélkét, még kéri is, hogy legyen köretként, annyira beleszeretett.
Upsz, az ott az elején nem kérdőjel akart lenni, hanem felkiáltó. :)
Kedves Mamihami!
Ezt a süteményt rendszeresen készítem, mindenki megelégedésére. Nem tudom mi lehetett neked vele a bajod, de garantálom nekem állandóan sikerül. http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/desszertek/132-zabpelyhes-meggyes-sutemeny.html Én még mindig adom hozzá a nevem, annak ellenére, hogy te neked nem ízlett.
Üdv Kaldeneker Gyuri
Kedves György!
Mivel egy elismert szakács receptjéről volt szó, eszembe sem jutott, hogy bármit változtassak rajta, a recept minden betűjéhez ragaszkodtam. A meggyet a saját fámról szedtem, minden hozzávaló, amit felhasználtam, jó minőségű volt.
Te, mint szakember, nyilván a főzés kémiájában is jártas vagy valamennyire, talán érdemes átgondolni, mi lehetett a gond, mert ki tudja, talán nem én vagyok az egyetlen, aki így járt a recepttel, csak én írtam is róla.
Ha egy általam kipróbált receptről rossz visszajelzés jön, mindig alaposan átgondolom, esetleg újra elkészítem és próbálom kideríteni, mi lehetett vele a gond, hol lehetett elrontani, esetleg lehet-e bármi nem egyértelmű a leírásban -a biztonság kedvéért inkább csatolom is a recepthez figyelmeztetésként, hogy mi az, amire az elkészítésénél különösen vigyázni kell. Iszonyú rossz érzés, ha közreadok egy receptet és valakinek nem sikerül!
Megjegyzés küldése