2012. szeptember 20., csütörtök

Az elfelejtett szilvás lepény


Gyermekkoromban a nagyim nem sütött sokfélét, a klasszikus repertoár darabjait azonban elég sokszor, és mindig hatalmas mennyiséget.
Egy évtizeddel ezelőtt, amikor szerettem volna magam is megsütni a régi kedvenceket, már nem emlékezett a receptekre, hiszen évek óta nem sütött. Most pedig egész távoli tájakon, huszonéves kora körül bolyong, amikor ezek a sütemények talán még nem is voltak az övéi.

Maradt hát a kísérletezés, ami ezúttal szinte a tökéletes végeredményt hozta.
Ezt a szilvás kalácsot azért imádtam, amikor kicsi voltam, mert segíthettünk a szilvadarabkákat a fahéjas porcukorba tumkolni, az ujjunkra vastagon ragadt a szilvalével keveredett cukor, és az effektív munkavégzés érdekében ezt időről időre kénytelenek voltunk leszopogatni.
Verhetetlen volt még a sülő szilvák illata, és végezetül a fahéjas szilvalében cuppogó lepény.



Az elfelejtett szilvás lepény

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 egész tojás és egy sárgája, 4 ek cukor, 2,5-3 dl langyos tej, 5 dkg olvasztott vaj langyosra hűtve, 1 tojás a kenéshez, 50-60 dkg kimagozott szilva, 8 ek porcukor, 2 tk fahéj

Elkészítés: A liszt közepébe mélyedést nyomtam, belemorzsoltam az élesztőt és elkevertem kevéske cukorral és langyos tejjel, majd letakarva félretettem. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a tojást és a sárgáját, a maradék cukrot és 2,5 dl tejet, majd a géppel dagasztani kezdtem. Szükség szerint adtam még hozzá a tejből, a végeredmény lágy és hólyagos tészta kell hogy legyen. Végül apránként hozzáöntöttem a vajat és jól eldolgoztam vele. Fontos: a vaj nehogy forró legyen, mert megöli az élesztőt!
A tésztát meleg helyen, letakarva legalább egy órát kelesztettem. Amikor megkelt, kinyújtottam és a sütővel azonos nagyságú, sütőpapírral kibélelt nagy tepsire helyeztem. Amíg a tészta újra keledezett, megmostam és kimagoztam a szilvát. Mivel az én szilváim hatalmasak voltak, negyedekbe vágtam, hagyományos méretű gyümölcsöket elegendő felezni.
A porcukrot kikevertem a fahéjjal.


A lepényt lekentem az elhabart tojással, és telenyomkodtam a fahéjas cukorban jól meghempergetett szilvákat -tilos spórolni a cukorral!!! :)
180 fokon addig sütöttem, míg gyönyörű piros színt nem kapott.