2012. szeptember 19., szerda

Puha zabkeksz csokidarabkákkal


Kénytelen vagyok a gyerekeimet "gasztronómiailag elkényeztetett"-nek titulálni.
Egyébként igazán jól működő kis csapat, mondhatnám, jólneveltek, vagy legalábbis affélék, de amikor egy gyereket becsalogat a sülő édesség illata, majd lebiggyedő szájjal állapítja meg, hogy "Ja, csak kekszet sütöttél, mért nem sütit???", akkor le kell nyomnom az emelkedő pumpát és megveregetnem a saját vállamat: ha sokmindenben nem is, ebben a tekintetben sikerült elkényeztetnem őket.
Persze a finnyogás nagyjából ez első "csak keksz" elfogyasztásáig tartott, aztán már jöttek a dícséretek, és az uzsisdobozba készült kekszből másnap reggelre a doboz már semmit sem látott, délután pedig gyászba borultak, hogy elfogyott a keksz és már nem várja otthon őket ovi-suli után.

Zabpelyhes kekszből millióféle van, ez a típus puha, porhanyós, morzsálós fajta, a receptje a Mézes finomságok blogról származik. Variálni ezerféleképpen lehet, én legközelebb sok-sok maggal sütöm majd.


Puha zabkeksz csokidarabkákkal

Hozzávalók: 100 g finomra hengerelt (aprószemű) zabpehely, 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 50 g graham liszt, 50 g fehér liszt, 50 g kókuszreszelék, 1 nagy csipet só, 1 púpozott tk sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna, 100 g nyírfacukor, 100 g vaj, 1 egész tojás, 100 g csokoládé durvára darabolva

Elkészítés: A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd a tojással. A száraz hozzávalókat a csoki kivételével jól összekevertem, majd a vajas masszába dolgoztam. A végén hozzákevertem a csokidarabokat is.


A masszából apró diónyi méretű golyókat formáztam, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket és koronggá lapítottam mindet. 200 fokra előmelegített sütőben 11 perc alatt sültek aranybarnára.


2 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Nálunk sosem hangzana el olyan hogy "csak" keksz. Rajongunk a kekszekért! Nekem ez is nagyon tetszik.

VOKinga írta...

Előtte több menetben a csokis-kávéhabos brownie torta volt repertoáron, ahhoz képest tényleg kicsit visszalépés a keksz. :)
De úgy látom, már ők is kezdenek ráérezni, hogy a lelki egyensúlyhoz jelentősen hozzájárul, hogy mindig legyen a kekszes dobozban egy kis finom házi keksz. :D