2008. augusztus 5., kedd

..és kókuszos meggyleves Kicsi Vútól

Biztos vagyok benne, hogy Kicsi Vúéknál mindig van otthon legalább egy zacskó kókusz! Már több receptjét is elmentettem kipróbálásra, melyekben ez volt a szokatlan, izgalmas hozzávaló.
Ahogy a heti menünél már említettem, ismét sikerült kialakítanom magamban egy függőséget, és nem tudom, eszek-e még meggylevest kókusz nélkül. Mert szerencsére emberes adagot főztem rögtön elsőre, így jutott nem csak levesnek, desszertnek és nasinak is. Kényeztető párosítás.
Én mindössze annyit változtattam, hogy a kókuszt előre megfőztem a főzővízben és leszűrtem, mert ismerem annyira a csipet csapatomat, hogy ha a levesben "ropogtatnivaló" van, visszaküldték volna a feladónak.


Kókuszos meggyleves

Hozzávalók: 1/2 kg meggy (én kimagoztam), 10 dkg cukor, 2 szegfűszeg, 1/2 tk fahéj, 2 dl tejszín, 2 dl tej, pici citromhéj, csipet só, 1 ek keményítő, 8 ek kókuszreszelék.
Elkészítés: A kókuszreszeléket 1 liter vízben 10 percig főztem, majd leszűrtem, jó alaposan kinyomkodtam a megduzzadt reszelékből is a vizet. Az ízletes főzőlevet visszapótoltam, hogy ismét 1 liter legyen, hozzáadtam a 2 dl tejet is, majd beledobtam a meggyet a fűszerekkel, cukorral együtt, és kívánt puhaságúra főztem (ez nálam mindössze pár perc).
A tejszínt elkevertem a keményítővel, a levesbe kavartam és megvártam, míg felzubban, besűrűsödik picit. (Tovább főzni már nem szabad, mert akkor a keményítő elveszti sűrítő képességét.)
Melegen, langyosan és hidegen is finom!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

:-)) Jól sejted, általában ott lapul a kamrapolcon.:) Nagyon örülök, hogy nektek is így ízlik!

VOKinga írta...

Nagyon csodálkoztam volna, ha azt mondod, tévedek! :)
Ezúton is köszönet a klassz receptért!

Mamma írta...

Már akkor is feltűnt, mikor Vú írt róla, de most már én is kipróbálom!:-))