2009. augusztus 13., csütörtök

Szójaszószos csirkemell színes salátán

A saláta-hús összeállítás szinte minden héten előfordul nálunk, eddig ez a verzió ízlett nekünk a legjobban.
Ritkán veszek hipermarketben zöldséget, inkább csak olyasmit, amit a vecsési zöldséges nem tart, így mosolygott rám a polcról ez a gyönyörű fej tölgylevél saláta. Kíváncsi voltam, milyen lesz, lágy, friss ízével, a jégsalátánál sokkal vékonyabb, mégis roppanós leveleivel a szívembe lopta magát.
És ami feltétlenül említést érdemel: a gyerekek tányérjait is üresen kaptam vissza!


Színes saláta szójaszószos csirkemellel

Hozzávalók: 2 csirkemell, 2 ek sötét szójaszósz, 1 ek méz, 1 nagy csipetnyi só, 1/2 kk őrölt gyömbér/egy cm reszelt friss gyömbér, 1 tölgylevél saláta, 1 sárga kaliforniai paprika, 1-1 marék sárga és piros koktélparadicsom, 1 marék tökmag 1 kígyóuborka, tejszín, majonéz, só, méz, almaecet
Elkészítés: A csirkemellet filézem, felcsíkozom. Szójaszószból, mézből, sóból és gyömbérből pácot keverek és a húsra öntöm. Legalább fél órát álljon benne, de már ne tegyük hűtőbe, a sütéshez a szobahőmérsékletű hús lesz optimális. (Ha hidegen dobnánk a forró olajra, kihűti az olajat, és mire pörk képződne a húson, már ki is ereszti a levét, már nem lesz olyan rugalmas, szaftos.)
A salátát leveleire szedem, megmosom, salátacentrifuga segítségével leszárítom róla a vizet, kézzel széttépkedem. A paprikát felcsíkozom, a paradicsomokat negyedelem, az uborkákat fél körcikkekre vágom.
Az öntethez bébiételes üvegbe szűk fél üvegnyi tejszínt és ugyanennyi majonézt öntök, teszek bele 1/2 kk sót, 1 ek folyós mézet és 1 ek almaecetet. Jól lezárom az üveg tetejét és alaposan összerázom.
Előveszem a legjobb serpenyőmet, és a tökmagot száraz serpenyőben megpirítom.
A magot félreteszem, és kevés olívaolajot forrósítok ugyanabban a serpenyőben, nagy lángon. A forró olajon elterítem a csirkemellet és nagy lángon sütöm, az olaj köpködni fog, de akkor se mérsékeljük a lángot! Amikor az alsó oldala pirosra sült, megforgatom a csíkokat és a másik oldalukat is megsütöm. A sütés alig néhány percet vesz igénybe, az én 28 cm-es serpenyőmbe egyszerre bele is fér, ha kisebb a serpenyő, inkább két adagban süssük.
Ezután már csak össze kell állítani: alulra egy nagy kupac salátalevél, rá a színes zöldségkeverék, majd öntet, a hús szaftostul és végül a tökmag.

5 megjegyzés:

ilgya írta...

Nagyon nagyon guszta!

Ottis írta...

Jól néz ki!

trinity írta...

Tényleg finom-én is gyakran sütöm ebben a pácban a csirkemell csíkokat!!!

HJuice írta...

Jó ötlet a bébiételes üvegben összerázni a szószt!

Wise Lady írta...

Csodaszép, és nagyon finom lehet!