2010. március 8., hétfő

Citromos sajttorta

Vasárnap volt Pocikám -becsületes nevén Tamás- neve napja, és ahogy illett, ő kívánhatott aznap mindent, mit együnk, hova menjünk, mi legyen az esti mese...
Így alakult, hogy croissant lett a reggelink, palacsinta az ebédünk, és ráadásként délutánra még legyen egy kis citromtorta is..... Bevallom, akkor hirtelenjében már úgy elteltem, hogy semmi nem tudott volna lenyűgözni, ami édes. :)
De ez a torta szerintem egyébként is másnapra, a hűtőből kikerülve lett a legjobb, ebben a formában enyhén citromos, inkább pikáns, én még legalább fél citromot belecsavartam volna, hogy fanyarkásabb legyen.
Ja, és nem Philadelfia krémsajtból sütöttem, hanem a német Hahne márkájúból, ami némileg büdzsékímélőbb, viszont a minőségére nincs panaszom.


Citromos sajttorta

Hozzávalók: 1 csomag (215 g) Zabfalatok keksz, 8 dkg vaj, 600 g krémsajt, 4 nagy tojás, 6 púpozott evőkanál cukor, 1 nagy citrom leve és reszelt héja
Elkészítés: A kekszet ledaráltam, összekevertem a megolvasztott vajjal és egy kerek tortaforma aljába nyomkodtam. (Nem mertem kapcsos formát használni, mert egyszer már megtörtént velem, hogy az aljából kiszivárgott a vaj és szépen bebüdösítette nem csak a sütőt, a lakást is.)
A szobahőmérsékletű sajthoz előbb hozzákevertem a cukrot, majd egyenként a tojásokat, végül a citrom levét és héját.
A krémet a kekszrétegre simítottam és 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsült.

(Forrás: Ági főz)

10 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ó igen, ez tényleg nagyon jó! ;-)

Méhn Niki írta...

Nagyon guszta! :) Imádom a citromos sütiket!
Ezt a másik fajta sajtkrémet hol lehet kapni? Még nem találkoztam vele boltokban, vagy csak nem voltam elég szemfüles... :)

VOKinga írta...

Ági, biztos forrásból szereztem a receptjét. :)

Niki, én CBA-ban vettem, de biztosan más nagyobb boltok is tartják.

Ági írta...

Szia!

Ha nem kapcsos tortaformában sütöd hogyan szeded ki belőle? Kijön könnyedén? Ezt ugye nem lehet kiborítani, mert akkor oda van a teteje. Vagy tévedek? Amíg nem válaszolsz, nem merek hozzáfogni.
:-))
Köszi,
Ágnes

VOKinga írta...

Ági, én piteformában sütöttem, annak alacsony az oldala, a formában szeleteltem és tortakanállal szedtem ki. A keksz alapú sütiket én sosem merem kiborítani, inkább szeletenként nyúlok alá, nehogy az alja a formában ragadjon.

Ági írta...

Ok, a piteformát én is nagyon szeretem és sokszor sütök abban. Így már érthető. Köszönöm szépen. Az ötletet is! Hamarosan elkészítem!
Ági

Ági írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

A kapcsos formát simán lehet használni, ha alája teszel egy nagy tepsit, vízzel, akkor majd az fogja fel a kiszivárgó vajat.Nagyon finomnak tűnik a recept, elkészítem :)

Ági írta...

Jelentem elkészítettem.
"Vacak" reál kemping sajtból is isteni finom lett. Kekszem se volt elég, így fele háztartási fele omlós keksszel sütöttem, piteformában, ahogy írtad. Azonnal nekiestünk pedig nem kellett volna. A ma reggeli maradék az igazi, mert hagytuk kihűlni, összeállni. Olyan, mint a cukrászdában. Isteni. Nagyon köszi az ötletet.

Ágnes

VOKinga írta...

Ági, öröm olvasni! :) Én is egyre inkább rájövök, hogy sütik terén tudnak valamit ezek az amerikaiak. :)