2010. július 19., hétfő

Fetás újkrumplisaláta

Amikor kicsi voltam, a dédim mindig jókat kuncogott rajtunk, ahogy hámoztuk a tepsiben sült krumplikat -ő héjastul ette, hiszen "abban van a vitamin". A nagymamám nem az a mókás fajta, kicsit sem: ő csak rázta a mutatóujját és azt mennydörögte, "majd lesz még olyan világ, amikor a krumpli héját is megbecsülitek".

Én ha csak lehet -ha szép a héj és az étel is engedi- nem hámozok, ebben a salátában pedig különösen klassz volt, ahogy az apró parázskrumplik héja elroppan a fogunk alatt. De aki nem szereti a héjat, ne habozzon, anélkül is nagyon pikáns, szeretnivaló étel ez!



Fetás újkrumplisaláta

Hozzávalók: 70 dkg újkrumpli (vagy ennek híján salátaburgonya), 10 dkg feta sajt, 1,5 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 tk csemege pirospaprikapor, bors, 1 ek citromlé, 4-5 szem kis csemegeuborka, 1 üveg kapribogyó, olívaolaj
Elkészítés: Ha egész apró, mogyorónyi parázsburgonyánk van, nem is közelítünk hozzá a késsel, csak jól megmossuk. Ha nagyobb, mosás után felkockázzuk. Ha vége az új szezonjának és már csak salátakrumplihoz jutunk, azt hámozzuk is meg és úgy kockázzuk fel. Öntsük fel annyi forró vízzel, hogy bőven ellepje, sózzuk meg és főzzük nem túl puhára.
Ha a krumpli kihűlt, a sajtot tejszínnel, szétnyomott fokhagymákkal, paprikával, borssal, citromlével összeturmixoljuk, vagy ha inkább morzsás állagúra szeretnénk, villával jól eldolgozzuk.
Az ubit apróra kockázzuk.
A kapribogyót leszűrjük és pici olívaolajon megpirítjuk, egy maréknyit félreteszünk belőle.
Óvatosan összeforgatjuk a krumplit, uborkát és a szószt, majd legalább egy órára behűtjük.
Tálaláskor megszórjuk a félretett kapribogyóval.



(Forrás: Herbivoracious)

Nincsenek megjegyzések: