2010. augusztus 11., szerda

Omlós csirkemell



A csirkemell nagyon kedvelt lett a mai egészségesenélős-diétázós világban.
Változatosan elkészíthető, de elrontani is kevés húsfajtát lehet annyira, mint ezt. Egy-két percnyi túlsütés/túlfőzés és máris száraz, szálas, alig élvezhető az állaga.

Ha rajtunk múlik, a mi családunk a zsíros húsokra szavaz, egy jó kis sertéstarja mondjuk, szaftos és jól átveszi az ízeket, vagy az új kedvenc, a császárhús... Aztán meg kókadozunk vígan, elnehezült gyomorral -anatómia tanárunk a fősulin mindig azt mondogatta, egy kiadós vasárnapi ebéd után szinte az összes vérünk az emésztőrendszerünk körül kering, hogy az agyunknak mennyi jut, arra gondolni se jó. :)

Na de vissza a hétköznapokhoz, jöhet a csirkemell, aminek szerintem ez az egyik legjobb és legízletesebb elkészítése. A marináló szószt nyugodtan lehet variálni.



Omlós csirkemell

Hozzávalók: 2 bőrös csirkemell, napraforgóolaj, só, 3 ek citromlé, 3 ek szarvasgombás olívaolaj, 8 ág friss kakukkfű
Elkészítés: A csirkemellet kifilézzük: a bőrt leválasztjuk, levágjuk a zsírcafatokat, ha vannak, majd a húst leválasztjuk a csontról, így a 2 mellből 4 húsdarabot kapunk. Levágjuk róluk a kis libegő részt, majd az esőcsepp alakú húsdarabokról lenyisszantjuk az elvékonyodó végeket is (a "csepp" sarkos részét), így 4 darab "steak"-et kapunk.
A húsokat hagyjuk szobahőmérsékletűre langyosodni, azután kezdjünk dolgozni velük.
Mielőtt hozzáfogok, a sütőt beindítom, hogy felmelegedjen 200 fokra, mire a húsok serpenyős sütése befejeződik.
A legnagyobb rózsát használom a tűzhelyen. Jó minőségű serpenyőben legnagyobb lángon felforrósítok kevéske olajat, épp csak annyit, hogy felmelegedve a serpenyő alját beterítse. A húsokat megsózom, majd mindkét oldalukat 10-10 mp alatt megkapatom. Köpködni fog csúnyán, kötény nélkül hozzá se kezdjünk.
Ezután alsó közepes lángon mindkét oldalukat 3-3 perig sütöm.
Egy kicsi tepsibe vagy cseréptálba rakom a húsokat, minden oldalukat jól megkenem a citromlével elkevert olívaolajjal, 2-2 ág friss kakukkfüvet szórok rájuk. A felmelegedett sütőben 9-10 percig sütöm őket.
Kivéve pár perc pihentetés után felszeletelem, és salátaágyon tálalom, én ilyen salátát készítettem hozzá.

Az idők lehetnek picikét eltérőek, a főzőlap erejétől és a csirke méretétől függően.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igen csak fenséges lett