2011. május 7., szombat

Marokkói tejszínes dagadótekercsek spárgával és spenótos kuszkusszal

Olyan dolgok kerültek ma össze a cseréptálban, amiben a húst sütöttem, amelyek egyébként nem gyakran találkoznak: marokkói fűszerek, fehérbor, tejszín, sajt. Valójában a Fűszeráruháztól kapott marokkói fűszert akartam kipróbálni, de az is eszembe jutott, hogy milyen lenne, ha a bevált tekercselt dagadót mini változatban készíteném -a gyerekek ugyanis valamiért inkább a törpeméretű tekercsekkel szimpatizálnak (-néha vicc, min múlik az, hogy a kisnövésűek megeszik-e az ebédet vagy nyafognak).
Két legyet egy csapásra változatom végül elég jól fogyott. :)




Marokkói tejszínes dagadótekercsek spárgával és spenótos kuszkusszal


Hozzávalók: 1 kg dagadó (a hosszú, háromszögletű része, amit fel szoktak szúrni töltéshez), marokkói fűszerkeverék, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, 20 dkg sajt, 1 nagy csokor spenót, 1 csomag zöldspárga, citromlé, olívaolaj, fél csomag kuszkusz, curry, fahéj
Elkészítés: A húst 8 szeletre szétügyeskedtem és filézőkéssel szétnyitottam, amilyen nagyra csak bírtam. (Ne szép geometriai formákra hajtsatok, csak a túlélésre!) A zsírcafatokat levágtam róla, de a szép vékony zsírréteget a felszínén meghagytam.
Alaposan befűszereztem mindkét oldalán a marokkói fűszerkeverékkel, a lereszelt sajt felével felgöngyöltem a tekercskéket és egy akkora cserép sütőtálba pakoltam őket, amit éppen megtöltöttek. Rálocsoltam a bort és a tejszínt, majd 170 fokos sütőben 1 órát sütöttem fólia alatt, további 1 órát pedig anélkül. A sütésidő vége előtt pár perccel rászórtam a maradék sajtot.
A kuszkuszt összekevertem 1 púpozott teáskanál curryval (én felesben használok madras és sima curryt), 1 kávéskanál fahéjjal és 1 kávéskanál sóval. Lobogó forró vízzel felöntöttem úgy, hogy ujjnyira ellepje, és hagytam dagadni. Ha nagyon beszívná a vizet és még nem puhult meg, alá lehet pótolgatni.
A spárgát megmostam, a szárvégeit letörtem (pontosan ott roppan el, ameddig alkalmas a fogyasztásra), pici olívaolajban 3 nagy csipet sóval és egy csipet cukorral kicsit átsütöttem, majd kevés vizet öntve alá fedő alatt puhára pároltam.
A megmosott spenótot a spárga maradék főzőlevére dobtam, sóztam, fél perc alatt megfonnyasztottam, majd pár csepp citromlevet rálöttyintve átkavartam és kiszedtem a serpenyőből.
Tálalásnál a kuszkuszt meglocsoltam a hús alatt felgyűlt pecsenyelével, megszórtam spenótlevelekkel és mellé pakoltam a húst, a spárgát.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, guszta!Valóban a spárga szezonja van mert már egy pár ételt láttam, sajnos nekem még az étlapomon spárga nem szerepelt így nem tudom milyen az íze?/Talán a káposztához hasonló?/

VOKinga írta...

Semmihez sem hasonlít. :) Nagyon egyedi íze van, de ha jól elkészítve kipróbálod, addiktív tud lenni. Mi heti 3-4X minimum eszünk spárgát, amíg szezonja van.
Ha rászánod magad, szívesen leírom, mire ügyelj vásárlásnál és elkészítésnél.