2011. július 18., hétfő

Citromos-kakukkfüves capellini sült paradicsommal


Apukámnak köszönhetem, hogy genetikusan tésztaevésre vagyok programozva. :) De míg ő "szaftos nokedliben" nyomul, én minimál stílusban szeretem.
Épp ezért nagyon régen egyes számú kedvencem a Panzani cég capellinije: spagetti jellegű, de annál vékonyabb durumtészta, ami vékonyságánál és igen jó kidolgozásánál (azaz nem túl sima felületénél) fogva nagyon jól felveszi az ízeket, kifejezetten nem szószban tocsogásra találták ki.

Ez a recept pedig a számomra legkedvesebb ízkombinációnak -citrom+olívaolaj+chili- a nyári felturbózott változata, mivel a kert épp tele van zöldfűszerekkel és roskadoznak a paradicsomtövek.


Citromos-kakukkfüves capellini sült paradicsommal

Hozzávalók 1 személyre: 125 g capellini, 12 db koktélparadicsom, 1/2 nagy puha citrom leve, 1 kis csokor (kb. 15 szál) kakukkfű, 1 nagy csipet kristályos tengeri só, 1 teáskanál shambal oelek (chilipaszta), olívaolaj
Elkészítés: A megmosott paradicsomokat elfelezgetjük, egy cseréptálra vagy tepsire rendezzük a vágott felükkel felfelé, picit megsózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és 190 fokon 50 percig sütjük.
A kakukkfűről lehúzgáljuk a leveleket, mozsárban kristályos sóval zöld péppé törjük. Hozzákeverjük a citromlevet, sambal oeleket és 3 evőkanál olívaolajat.
A tésztát kifőzzük "al dente" állígúra, tehát félkeményre -a capellinivel nagyon kell vigyázni, mert pillanatok alatt megfő, és ha szétfőtt, töredékére csökken az élvezeti értéke!
A kifőtt tésztát összeforgatjuk a szósszal és a sült paradicsommal, és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: