2011. október 28., péntek

Coleslaw variációk

 majonézes

almás-gyömbéres

A legújabb szenvedélyem.
Minden mennyiségben el tudom ropogtatni. Még a csokimat is odaadom érte.

Nálam legutóljára ez a két változat készült: a hagyományos majonézes, ami teljesen egyszerű, de talán legeslegfinomabb, önmagában is jól lehet lakni vele, és a másik, az almás-gyömbéres, hihetetlen különleges ízkombináció -ehhez az inspirációt Martha Stuart adta. Az utóbbit feltétlenül változtatás nélkül készítsétek, garantáltan meglepetés lesz az ízlelőbimbóknak! :)


Szerintem az őszi-téli zöldségételek közül ropogós káposztasaláta az egyik legfrissebb, legszeretnivalóbb.
Amilyen egyszerű, annyit szenvedtem vele, hogy tényleg jó legyen, és végül arra jöttem rá, hogy az egyszerűségben rejlik a megoldás. Magyar szokás a káposztát kisózni, de a majonézes változatban ez szigorúan tilos, mert leveti magáról a szószt, miközben levet ereszt. Egyébként is sokat elvesz a káposzta ropogósságából az elősózás, csak rontani tud a végeredményen.
Tehát lényeg, hogy a sok összevágott zöldség csak úgy natúr menjen bele!

Majonézes coleslaw

Hozzávalók: egy kis fejeskáposzta fele, 3 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 400g majonéz
Szándékosan nem írtam ízesítőket, a majonézt lehet akár önmagában is használni, vagy mézzel/sóval/borssal/borecettel/mustárral pikánsabb mártássá kikeverni, lényeg, hogy a majonézen kívül csak ízesítőanyagok kerüljenek bele, tejföl, joghurt ne!
A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk: a káposztánál és hagymánál ez gyorsan megy, a répa esetében macerás, de szerintem sokkal finomabb így, mintha reszelnénk.
Nyakon öntjük a szósszal, jól átforgatjuk, és akár azonnal fogyasztható, vagy hűtőben néhány napig tárolható.

Almás-gyömbéres coleslaw

Hozzávalók: egy apró fejeskáposzta fele, 1 nagy, savanykás alma (pl. mutsu), 1 nagy fej hagyma, 2 kk lereszelt friss gyömbér, 1/2 citrom leve, 1 púpozott kk só
Elkészítés: Először is kifacsarjuk a citromot, mert az almára azonnal rá kell majd önteni, nehogy megbarnuljon. A sót feloldjuk a citromlében.
A zöldségeket és a meghámozott almát finomra csíkozzuk, hozzákeverjük a gyömbért és a sós citromlevet, és nagyon alaposan összeforgatjuk. Frissen is finom, de pár hűtőben töltött óra még tökéletesebbé teszi. Hűtőben pár napig tárolható.
A friss gyömbér nagyon intenzív ízt ad neki, óvatosabbak felezhetik a mennyiségét!

Nincsenek megjegyzések: