2012. április 17., kedd

Csülök medvehagymás cipóban


Könnyű kitalálni, hogy a húsvéti asztalra rendelte a családfő a cipóban sült csülköt. Annak örömére, hogy végre a vecsési piacon is kapható medvehagyma, ebbe a cipócskába is került -bár a hosszú sütés nem kedvezett az ízének, szinte teljesen erejét vesztette. Látványnak viszont kellemes volt a zölddel pöttyözött kenyér.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a képen látott kenyér az én lusta módszeremmel készült -én ugyanis a kész kenyértésztát szeretem egy napra "elaltatni" a hűtőben és másnap visszaéleszteni, így sokkal ízesebb, finomabb a végeredmény. A medvehagyma azonban -ezt már más kelt tésztában is tapasztaltam-  hatással van a tésztára, és nem éledt vissza olyan szépen másnap, sokkal tömörebb lett, mint vártam. Finomnak finom volt, de a recept, amit közlök, már javított változat, sokkal szebb, magasabb kenyeret eredményez.


Csülök medvehagymás cipóban

Hozzávalók: 500 g liszt, 300 ml langyos víz, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi cukor, 1,5 tk só, 200 g 2-4 napos kenyértészta (az előző sütésből fléretéve, hűtőben tárolva), 1 csokor (30-40 levél) medvehagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csülök
Elkészítés: A csülköt kicsontoztam és a kenyérsütést megelőző napon, vagy legalábbis pár órával a sütés kezdete előtt -hogy legyen ideje langyosra hűlni-  puhára főztem.
A lisztet a dagasztótálba szórtam, a közepére mélyedést nyomtam, belemorzsoltam az élesztőt és csipetnyi cukorral, kecés langyos vízzel simára keverve, letakarva hagytam felfutni.
Ezután hozzáadtam a többi vizet, sót, régi tésztát, a finomra aprított medvehagymát és a kinyomott fokhagymát, majd a robotgéppel jól kidagaszttattam. Egy órára langyos helyre tettem, hadd keljen.
A megkelt tésztát átgyúrtam, belecsomagoltam a csülköt és sütőtálba tettem, abban újabb fél órát kelesztettem.
A sütőt 200 fokra állítottam, de a kenyeret már akkor beleraktam, amikor még épp csak langyosodott -én így szeretem, mert a meleg még felhúzza egy kicsit a tésztát. Kb. egy óra alatt sül meg, akkor jó, amikor az alját megütögetve kongó hangot ad.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Hú, ez igazán finom lehet:)