2015. június 27., szombat

Kapros-túrós clafoutis (Perfect Health Diet)



 Ellenszélben végigküzdöttük ezt a tanévet, mind én, mind a gyerekek! :)
Ha tanév, akkor munka látástól mikulásig, és a következő iskolaévre már teli a fejem ötletekkel, de most NYÁR VAN VÉGRE ÉS SZÜNET, úgyhogy jönnek majd az új receptek.
 Bár sütit nem gyakran kívánok meg, de a piacon annyira kellette magát a kapor... Így aztán egy pitével kezdem a sort, ami nem paleo, de közelíti -hogy miért, arról mindjárt írok hosszabban, de akit nem érdekel, egyszerűen ugorja át a litániát. Paleosoknak a túró elhagyható és a tejszín helyett mehet a kókusztejszín, úgy is tökéletesen működni fog. Az élmény hasonlít a hagyományos clafoutis-ra, azaz tejespitére, tehát inkább sült puding jellegű, bár a tápióka keményítő mégis kissé új textúrát ad neki. Érdemes kipróbálni. Lehet vele kísérletezni, kevesebb keményítővel lágyabb, krémesebb végeredmény érhető el.

 Ami pedig a recepteket illeti:
 Májusban volt egy éve, hogy kipróbáltam a paleot puszta kíváncsiságból, aztán eltelt a kitűzött egy hónap és már nem esett jól visszatérni a régire. Az, hogy mit eszek és mit nem, az év alatt rengeteget alakult: egyre inkább látom, mi jó nekem. Az "ortodox" változattal -bár amikor eszerint ettem, az már sokat javított a közérzetemen- több gondom is volt. Először is nem tudtam annyit enni, hogy ne fogyjak, ami az én testalkatommal már-már elfogyást jelentett volna, legfeljebb olajos magból készített dolgokkal tudtam fenntartani a súlyomat, de nem éreztem így kiegyensúlyozottnak az étrendemet. Emellett a túl sok zöldségtől és fehérjétől -míg mások beszámolnak a "gázos" problémák eltűnéséről-, én épp ellenkezőleg, felfúvódtam, és a kókuszra is érzékenyen reagáltam. Végül úgy döntöttem, az én testemnek több keményítő kell, a fehér rizs és az édesburgonya lett a befutó.
 Pár hónapja véletlenül fedeztem fel egy tudósházaspár a paleoból kiindulva átdolgozott étrendjét, a Perfect Health Diet-et (Tökéletes Egészség Diéta), a név irtó béna, de az általuk kidolgozott ajánlás nagy megdöbbenésemre szinte teljesen egyezett azzal, amit én a magam számára jónak éreztem. Az azonos címen kapható könyvük egyébként zseniális, érdemes elolvasni.
 Ha röviden kell összefoglalnom, jelenleg nem eszek glutént, növényi olajokat, cukrot, tejet és bolti készételeket. Többet főzök, ami nekem nem gond. Egy év alatt épp oly természetessé vált ez a fajta főzőcskézés, mint azelőtt a hagyományos. És jól érzem magam a bőrömben.



Kapros-túrós clafoutis (Perfect Health Diet)

Hozzávalók:
4 tojás
1 nagy csipet só
késhegynyi stevia por
60 g eritrit
250 g finomra morzsolt túró
1,5 dl tejszín
1,5 dl víz
1 csokor kapor
35 g tápióka keményítő

Elkészítés:
 A tojást kézi robotgéppel 5 percen keresztül nagy fokozaton felvertem, nagyon habosra. Ezután a megadott sorrendben egyenként hozzákavartam a többi hozzávalót.
 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készült el.
 Türelmesnek kell vele lenni, langyosra hűlve szeletelhető, de igazán hűtve finom.

Nincsenek megjegyzések: