2008. szeptember 15., hétfő

Laposkenyér

Hangulata van: mintha visszaszaladtunk volna egy évszázaddal, de féllel mindenképp. Falusias, kemencemeleg még akkor is, hogyha a villanysütő végezte a munkát.

Maga a szabadság.

Nem bajlódunk szeleteléssel, kenéssel. Szabad harapni, tépni, mártogatni, tumkolni.

Igazán gyerekeknek való dolog, el is fogyasztják azon melegében.


Az már csak a ráadás, hogy szép is.


Laposkenyér

Hozzávalók: 600 g liszt, 1 tasak porélesztő, 1 tk cukor, kb. 300 ml langyos víz, 1 tk só, 50 ml olívaolaj, 30 g vaj, 1 kk cukor, 1 tojás, magok (szezámmag, lenmag, napraforgó...)
Elkészítés: Az utolsó 4 hozzávaló kivételével a többit géppel rugalmas kenyértésztává dagasztjuk (nálam 7-8 perc dagasztás), ellenőrizve, hogy nem kíván-e a tészta lisztet vagy vizet, hiszen különféle lisztek a vizet nem azonosan veszik fel, nem szentírás a 300 ml.
Langyos helyen megkelesztjük (kb. 1 óra), majd jó alposan átgyúrjuk.
3-4 laposkenyeret formázunk belőle (26-28 cm átmérőjűt), majd konyhakendő alatt ismét kelesztjük fél órát.
Mélyedéseket nyomunk bele, megkenjük az olvasztott vaj-cukor-tojás keverékével, jó alaposan megszórjuk magocskákkal.

225 fokon 25 percig sütjük, alsó sínen.

(Forrás: Brot und Rosen)

Nincsenek megjegyzések: