2007. szeptember 25., kedd

Már nem csíp!

Évekkel ezelőtt történt, hogy egy nagyon jó barátunk vendégeskedett nálunk. Valóban JÓ barátról van szó, nem afféle vigyorgunk egymásra kapcsolatról, így aztán nem restellte szegénykém bevallani, hogy elfogta a pánik, amikor megtudta, hogy olyan levest szándékozunk Neki szervírozni ebédre, ami jóformán másból sem készült, csak hagymából. Nem kevés hősiességgel mégiscsak rávette magát a kóstolásra. Ahhoz már nem volt szükség különösebb hősiességre, hogy az első néhány kanalat emberes adag kövesse. A hab a tortán mégiscsak az volt, amikor szenteste előtti napon megcsörrent a telefon: nem mondanánk el gyorsan a receptet, mert annyira ízlett, hogy újdonsült asszonykájával úgy gondolták, ez vezetné be a karácsonyi vacsorát...
 Nem olvastam még két egyforma hagymaleves-receptet. Az enyém annyira egyszerű, hogy inkább már puritánnak mondanám. Annyira szeretjük így, hogy nem volt szívem kísérletezni másfajtával. Persze azért ha valaki meghív egy kóstolóra az Ő hagymaleveséből, szívesen elfogadom!



Hagymaleves

 8 nagy fej vöröshagymát meszabadítok a héjától, kettévágom és felszeletelem őket -lényegében a végeredmény egy hatalmas kupac "hagymafélkör". Olajon addig párolom, míg nagyjából felére esik össze, vagyis nem túl puhára. Ekkor megszórom egy púpozott evőkanálnyi liszttel, összepirítom, és felengedem: ha van a fagyasztóban húsleves, akkor felesben ezzel és vízzel, majd utánasózom, ha nincs -nyilván ez a gyakoribb-, akkor vízzel öntöm föl, és úgy használom a leveskockát, hogy literenként teszek hozzá felet (vagyis a használati utasításban megadott mennyiség negyedét), és utánasózom. Lényeg, hogy a leveskocka íze semmiképp ne ütközzön ki belőle, szinte csak jelképesen van benne. Szinte csak néhány perc főzés kell neki, mire a hagyma megpuhul. Ekkor felöntöm 2 dl tejszínnel, frissen őrölt borssal és szerecsendióval fűszerezem és összerotyogtatom.
 Tűzforrón kerüljön a tányérokba, a párom parmezánnal, mi a gyerkőcökkel inkább emmentáli jellegű reszelt sajttal szeretjük. Ha ilyen csodálatos cipóba kerül, akkor nem érdemes nagyon küzdeni második fogással, mert lényegében jóllakik vele az ember -mi ezért inkább pőrén fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: