2007. november 20., kedd

"Gyógysomlói"

 Íme hát a köptető hatású gyógy-álsomlóim. Mert ugye ez sem igazi somlói galuska, csak valami hasonló, egyébként pedig piskótamaradékok -nálam ilyesmi is akad néha a fagyon- kiváló és gyors felhasználási módja.



"Gyógysomlói"

 Szükséges hozzá 4 tojásból piskóta: a hagyományos 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, esetleg csapott teáskanál sütőpor mellé én javaslok bele egy evőkanál olajat vagy olvasztott vajat, mert finomabb ez az étel, ha nem olyan száraz és levegős a tészta.
 3 tojássárgát elkeverek 6 dl tejjel és egy evőkanál liszttel, ízlés szerinti cukorral és krémmé főzöm. Amikor már nem forró, egy vaníliarúd kikapart belsejét vagy vanília esszenciát keverek hozzá. A piskóta felét apró darabokra tördelem és egy tál aljába teszem, megszórom 20 dkg darált dió vagy mogyoró és ízlés szerinti mennyiségű kristálycukor keverékének felével, és 20 dkg forró vízbe beáztatott, leszűrt mazsola felével, erre öntöm a krém felét. Ezt a műveletet még egyszer megismétlem.
 A csokis öntethez szintén 3 tojássárgája és egy evőkanál liszt szükséges, amit egy liter folyadékkal keverek el, fele-fele arányban tejjel és vízzel. Félreértés ne essék, a víz nem spórolás, tényleg így a finom! Kell még bele annyi kakaópor és cukor, hogy  Számodra ízletes legyen -én szinte keserűre kakaóznám, de most a gyerekek miatt inkább megálltam lágy kakaóíznél. Kevergetve krémet főzök belőle.
 Amikor minden kihűlt, kis tálkákban tálalom a piskótát, csokis öntettel bőven meglocsolva, keményre vert tejszínhabbal. A vaníliakrémes piskótának jót tesz, ha előtte fél napot áll a hűtőben. (Ha lehet, ne essetek abba a hibába, amibe én is csak 3évente egyszer szoktam, hogy -most éppen beteg gyerekekkel kombnált terhesség okozta-időhiány miatt bolti habspray-t veszek, mert brrr... sokat ront rajta!)

 És visszatekintésként, hogy miért is gyógyhatású ez a kalóriabomba: hurutoldó, köptető hatású a rengeteg mazsola és a krémben, tésztában található sok-sok tojássárgája.
 És hogy a fehérje ne érezze magát elveszettnek, tegyük be szépen a fagyasztóba: külön nyereség, hogy legközelebb "kénytelenek leszünk" Rákóczi túróst vagy mákost, vagy esetleg püspökkenyeret sütni belőle!

Nincsenek megjegyzések: