2008. július 27., vasárnap

Instant amerikai palacsinta

Nigella instant amerikai palacsintája nem egy forradalmi újítás ugyan, bárkinek eszébe juthatott volna és nyilván eszébe is jutott már. Én azonban így még nem csináltam, most viszont ezzel a módszerrel kedvenc reggelinket 10 perc alatt varázsolom az asztalra, mégpedig gyerektáborra elegendő mennyiségben. Maga a recept is nagyon jó, finom palacsinta készül belőle, és az átlagosnál gyorsabba kisül.
Azóta ha van egy kis időm, előre bekeverem a hétre tervezett kenyerek, kalácsok szárazanyagait is, mert sokszor ezek elkészítésére is hiányzik az a pár perc.


Instant amerikai palacsinta

Lényege, hogy előre bekeverünk egy nagyobb adag palacsintaport. Ehhez 60 dkg lisztet, 5 gramm sütőport, 2 tk szódabikarbónát, 1 tk sót, 5 dkg cukrot keverünk össze jó alaposan, majd jól záródó edényben szépen elraktározhatjuk a spájzban. (Én a cukor menyiségét szeretem kicsit növelni.)
Ezután már csak annyi a tennivalónk, hogy reggel egy csészényit kiemeljünk ebből a keverékből, és kikeverjük 1 tojással és 1 csésze tejjel, végül 1 evőkanál olvasztott vajjal vagy olajjal.
Forró száraz palacsintasütőbe merőkanállal pici palacsintákat öntök, amikor buborékok keletkeznek a tetején, megfordítom őket, és pár percen belül lehet is falatozni.

Nálunk a gyerekek Nutellával szeretik, Fanni most meggylekvárral is szívesen eszi, nekem vaníliás-cukros tejföllel az igazi. És mivel édesszájúak vagyunk, ennek a mennyiségnek rögtön a dupláját sütöm.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Milyen jó, hogy beírtad! Egy ideig csináltam, aztán feledésbe merült, pedig tényleg milyen jó reggelire.

Névtelen írta...

a serpenyőbe tegyek vmi zsíradékot, vagy mehet egyből a fémre a cucc?

VOKinga írta...

Sylverdevil, semmi nem kell alá, száraz serpenyőben süsd. Nekem még sosem ragadt le.

Cserke, nálunk is kedvenc reggeli.

Kinga írta...

Na ezt biztosan megsütöm valamikor...
Kérlek, látogass el hozzám, hagytam neked valamit a blogomban :)

egy zugolvasód :)

Névtelen írta...

megcsináltam én is, született is egy blogbejegyzés róla. :)
http://sylverdevil.extra.hu/?p=765

Névtelen írta...

Szia!

Én is megcsináltam, de nekem nem lett túl jó.
Nem lehet, hogy kicsit sok az az 5 dkg sütőpor?
nagyon sütőpor íze lett.

VOKinga írta...

Szia!

Utánakerestem minden feljegyzésemben, de biztos, hogy Nigella így sütötte, az én receptfüzetemben is így van leírva. Sajnos a memóriám igencsak rövidke, és egyszerűen hiába próbálok emlékezni, hol lehet a baki, de ha azt írod, sütőpor ízű lett, biztosan így is van, nekem viszont egyáltalán nem volt az. KB. másfél hónapja fogyott ki a legutóbbi keverék, és a gyerekeim már többször is hiányolták, úgyhogy be is keverek egy új adagot, akkor biztosan fény derül a turpisságra. Biztos, hogy alapból én is felülbírálnám ezt a sütőpormennyiséget, ha nem Nigella receptről lenne szó. Vagy létezik, hogy 5 dkg helyett véletlenül 5 grammot tettem volna? Fogalmam sincs. Utánajárok és azonnal írok, ha adsz egy mail-címet, külön szólok is Neked, hogy ne kelljen ide benézegetned, jött-e már válasz.
Nagyon sajnálom, hogy miattam nem sikerült jól ez az étel, ne haragudj!

Névtelen írta...

Szia!

Nincs ebből semmi gond, várom az e-mailt, ha kipróbáltad újra.
egyébként az 5 dkg sütőpor 4 csomag.én sokallom.
köszi. Betty
stege@t-online.hu

Névtelen írta...

Szia!

Jól emlékszem, hogy a "Nigella minden esetre" című epizódok közül volt valamelyikbe ez a recept?
Mert holnaptól újra vetítik a Spektrum Tv-n.
Esetleg tudja valki hányadik részben?
A 6. a Villámreggelik címen fut. Talán abban lesz.
Betty

VOKinga írta...

Igen, én fel is vettem videóra, és tegnap visszapörgettem, 5 dkg sütőport mond. Lehet, hogy rosszul fordították, de sajnos hiába füleltem, nem hallani az angol szöveget, elnyomja a magyar, és nem is mutatják, amikor beleteszi, csak a szódabikarbónát. :(

Névtelen írta...

Szia!
köszi, hogy utána néztél.
Azért ha újból csinálsz, tájékoztass az eredményről.
köszi Betty

Névtelen írta...

sziasztok. 2-3 púpozott teáskanál sütőpor kell kb. 15 palacsintához. Itt megnézhetitek a receptet: http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=20006 vagy itt:http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/homemadeinstantpanca_87271.shtml

Unknown írta...

Szia! Előre is bocsi a buta kérdésekért, de nem vagyok egy konyhatündér (és akkor még finoman fogalmaztam:), viszont imádom a palacsintát minden formában és szuper ez a recept. Láttam az előző kommenteknél, hogy a sütőpor mennyisége pici kavart okoz. A recepted szerint 5 gramm kell - ez így okés? A másik kérdésem, hogy mekkora csészével kell számolni? (Jaj, már most égek a hülye kérdés miatt.:) 1,5-2 vagy 3 decis? Előre is köszi a választ, rettentő hálás lennék érte! Szép napot! Andi

VOKinga írta...

Andrea, kicsit sem hülye kérdések, jobb, ha mindenben biztos vagy, mintha főzés közben döbbensz rá, hogy nem tudod, mit is csinálj! :)
A recept már javítva van, tehát jó a sütőpor menyisége, 5g = szűk fél csomag.
A csésze az angolszász "cup" szerint értendő, tehát 2,3 dl, legegyszerűbb mércés pohárral kimérni, ha van otthon.
És ne aggódj amiatt sem, hogy nem kell alá olaj, mint a hagyományos palacsintánál. Sokféle teflon serpenyőben sütöttem már, még sosem ragadt le.
Jó étvágyat hozzá!

VOKinga írta...

Upsz, félrenyomtam. :) 2,5 dl a csésze.