2008. július 17., csütörtök

Tortilla-lakoma, valamint néhány kérdés a szakértőkhöz

A quesadilla -tortilla-szendvics- sokkal inkább egy kiadós vacsorára való, mint ebédre. Nekem azonban ritkán jut időm este újabb órát szánni a konyhának, így aztán ha tortillát szerettünk volna enni, azt bizony csakis délre. Akartunk, ettünk, nagyon finom volt. Én azért ettem vacsorára is, multikulti módra egy kis maradék tzatzikibe mártogatva, sőt reggelire, maradva a multikultinál, padlizsánkrémmel... (Nem, lekvárral nem ettem, ne tessék gyanúsítgatni.)
Az ötlet első körben Nigellától származik, a tortilla-recept Lila Fügétől.
Jöjjön hát először a recept, utána pedig a kérdések, hátha idetéved egy-két tapasztalt tortilla-sütögető és ellát tanácsokkal!


Egy egyszerű quesadilla

Először is elkészítem a tortillákat.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk só, 65 ml olaj, víz (amennyit felvesz, kb. szűk 3 dl)
Elkészítés: A hozzávalókat robotgépben ruganyos tésztává dagasztom (min. 5 perc), a vizet csak fokozatosan adagolva hozzá. 8 gömböcskét gyúrok belőle és vizes konyharuhával letakarva fél órát pihentetem. Ezután egészen laposra nyújtom őket(2-3mm) és száraz serpenyőben mindkét oldalukon megsütöm -kb. 1-1 perc. Minden tortilla után kitörlöm a lepergett lisztet a serpenyőből, különben rövidesen égni kezd.
A mi quesadillank végtelenül egyszerű volt, hogy minden családtag igényének megfeleljen: minden tortillát beterítettem serrano sonkával és gouda sajttal, kettéhajtottam, olívaolajjal megkentem a külsejüket és grillserpenyőben mindkét oldalukat 2-2 percet sütöttem, amíg a sajt meg nem olvadt.

Kérdéseim:
-Az így készült tortilla nagyon finom lett, kettéhajtani szépen lehetett, de felcsavarni már nem tudtam volna, vagyis nem lett teljesen puha, fajitas-nak nem lett volna alkalmas. Mi lehet az oka?
-Első nekifutásra kukoricalisztből készítettem a tésztát, ami teljességgel használhatatlan lett: olyan morzsálódósra sikeredett, mint egy linzertészte, 1 cm-nél vékonyabbra nem lehetett volna kinyújtani. Vajon a magyar kukoricaliszt túl durvára lenne darálva?

8 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Hasonló kérdéseket tettem fel korábban én is. Néhány válasz itt: http://lilahangya.blogspot.com/2007/07/esti-bnk-tortilla-chips-sk.html

Névtelen írta...

Szia Anyamanya,
mar tobb receptedet is kiprobaltunk.. szeretjuk oket, csak igy tovabb.

Egy gyors rapillantast vetettem a Lilahangya altal belinkelt valaszokra is, de gyorsan leirom a sajat tapasztalatokat.

Mi jelenleg az USAban elunk, szeretjuk es fogyasztjuk is a tortillakat szep szammal. Ne ess ketsegbe, ha a kukoricalisztesed torik, es ez nem csak a magyar kukoricaliszt sajatsaga. Meg kellene probalnod a finomlisztes valtozattal.. a gyerekek is jobban fogjak komalni.. szerintem.
Itt a finomlisztes sokkal kozkedveltebb, konnyebb kezelni, hajtogatni.. nincs a kellemetlen fureszporos mellekize (bocsi - itt ilyen). A kukoricasnak esetleg segit, ha atmelegited kozvetlenul a toltes-tekeres elott..
Maga a lisztes tacot/tortillat/burritot egyebkent szabadon tovabb is szinezheted.. zold (spenot), piros (paradicsom), es sarga (cheddar) szinuekke.. tok jol mutatnak.
AM.

Horasz írta...

Szia,

Talan Lila fugelnel is olvastad, hogy a mexikobvan hasznalt kukorica liszt, az nem olyan mint az itthoni. Ott messzel kezelik, hogy a kemenyitot tartalmat kivonjak belole. Masa harina ennek a specialis lisztnek a neve.

En itt foglalkoztam egy kicsit a temaval:

http://horasz.blog.hu/2008/07/07/mexikoi_fiesta_taco_es_a_toltelekek

Névtelen írta...

Szia
Én egy másik recept alapján készítem de nekem kellően puha a búzatortillám ahoz hogy fel tudjam tekerni. Arra pedig hogy sok időbe telik elkészíteni az a megoldás, hogy fagyaszd le a tortilla lapokat és ha kel csak előrántod a fagyóbol.

VOKinga írta...

Nagyon köszönöm a válaszokat Mindannyiótoknak!

am, ez a színezősdi klassz ötlet, a gyerekeknek biztosan tetszeni fog!

Horasz, a tortillás posztod kiváló, átolvastam többször is, és biztosan még fogom is!

Névtelen, megkérdezhetem, Te milyen recept szerint sütöd?

Névtelen írta...

Szia
Én e szerint szoktam:
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4ek olaj, 1tk só, ½cs sütőpor(szerintem ez sok elég 1tk), víz
A hozzávalókat összedolgozzuk tésztává, majd 8 részre osztjuk és kb 20 cm-es körökre nyújtjuk. A tésztát kisütöm egy vastag aljú serpenyőben, szárazon. Nem kell neki sok idő, amint a széle kezd kunkorodni, meg lehet fordítani, a másik felének is csak pár perc kell.

Névtelen írta...

Szia!
Szeretném neked átnyújtani, így virtuálisan a yum-yum blog díjat. Részletek itt: http://zsuzsi77.blog.nlcafe.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=64842
Üdv: Zsuzsi

VOKinga írta...

Köszönöm!

És Zsuzsi, KÖSZÖNÖM!