2008. július 20., vasárnap

VKF' XVII. Trampo -vagy valami olyasféle


Dolce Vita felé ez alkalomból kétszeresen is száll a hálám. Először is -és ebben valószínűleg sokakkal osztozom- már a kiíráskor izgatottan vártam és várom most is az összefoglalót, remélve, hogy sok izgalmas új salátával gazdagíthatom eléggé szegényeske repertoáromat. Másodszor pedig, hogy egy új kedvencem máris van, rögtön be is mutatom.

Ennek a születésében egyébként benne van gyermekeim apjának a keze is, aki emeleti dolgozószobájában működve mintegy zenei aláfestésként hallgatja egész nap a TV Paprikát, és időnként, ha valami nagyon magával ragadja, lerohan a családi részlegre (a nappaliba) és benyomja nekem is a tévét. Amiből én persze túl sokat nem látok, mert kisfőnökeim bőven lefoglalnak, ezúttal is csak egy-egy részlet jutott el hozzám.
A sorozat egy bácsikáról szól, aki kis hajóján végigcsorog egy csatornán Franciaországban és itt-ott megáll, főz a helyiekkel. Most éppen sárgadinnyét szüretelt, majd salátát is készített belőle -PARADICSOMMAL! Annyira nem jött össze bennem, hogyan férhet meg ez a két íz együtt, hogy azon vettem magam észre, napokkal később is foglalkoztat. Kutakodtam egy kicsit, találtam egy-két receptet.
Hát így született az én VKF!-salátám. Hihetetlen, de eszméletlenül finom. Annyira, hogy azt kell mondanom, a sárgadinnyét és a paradicsomot egymásnak találták ki.


Trampo -vagy valami olyasféle

Hozzávalók:
A salátához: 4 érett paradicsom, egy kisebb mézdinnye, 1 narancssárga és 1 zöld kaliforniai paprika, 2 csomag mozzarellagolyócska, egy pici csokor metélőhagyma
Az öntethez: fél kk cukor, fél kk só, 1 ek borecet, 3 ek olívaolaj
Elkészítés: A paradicsomokat 4 cikkre vágom, a magházukat kiemelem és elteszem(ezt nem szabad kispórolni, a sok finom magocska jó lesz mondjuk vajas kenyérhez vacsorára), a húsukat pedig kb. 1 cm-es kockákra darabolom. Ugyanezt teszem a paprikákkal is. A dinnyéből 12 vékony szeletet szelek a tálaláshoz, a többit felkockázom. A zöldséget-gyümölcsöt összekeverem.
Az öntet hozzávalóit egy kicsi lezárható üvegben összerázom. Tálalás előtt öntöm a salátára.
Minden tányérra 3 dinnyeszeletet teszek, melléhalmozom a salátát, elosztom rajta a mozzarella golyócskákat és megszórom snidlinggel.

Tippek:
-Bár a színes kaliforniai paprikák zamatosabbak, a sötétzöldet sem érdemes kihagyni belőle, mert kissé füves, zöld íze nagyon jól ellensúlyozza a többiek édeskés zamatát.
-A sajtgolyócskákat nem biztonságos belekeverni a salátába, mert megszíneződhetnek, sokkal szebb a tetején.
-Olyan gyönyörű, hogy színterápiának is megteszi.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elég érdekesen hangzik, de ha te mondod, elhiszem, hogy jó. A csokis meggylekvár óta mindent elhiszek.

Névtelen írta...

én is csak nem rég fedeztem fel Rick Stein bácsikát, de nagyon tetszik! sajnos az azonos című könyvben (Francia Odüszeia) meglehetősen sok a halas recept, ezért nem vettem meg :(