2008. november 2., vasárnap

VKF! XX. Sárgára hangolva

Egész picire összehúzom magam, és úgy írom meg ezt a "pályaművet". Mert míg mindenki izgalmasabbnál izgalmasabb leveseket alkot, én egy téma körül forgok hónapok óta.
Leragadtam, igen, Poci rajongva szeretett golyólevesénél. Olyan jó nézni, amilyen boldogsággal kanalaz egyébként kicsit sem jó evő gyerekem.

Íme hát ismét kettő a repertoárból: egy sós, egy édes. Más megközelítésből: egy sárga meg még egy sárga.


rgabarack krémleves

Hozzávalók: 1/2 kg mirelit sárgabarack, cukor (ízlés szerint a gyümölcs érettségétől függően), 2 dl tejszín
Elkészítés: A kiolvasztott barackot megfosztottam a héjától, egy lábasba pakoltam és annyi forró vízzel öntöttem fel, hogy 2 ujjnyira ellepje. 5 percet főztem, majd leturmixoltam.
Ekkor megkóstoltam és hozzáadtam annyi cukrot, amennyit kívánt -én szerencsés vagyok, mert a saját fámról származó mézédes barackból főzhettem, így szinte nem is kellett édesítenem.
Felöntöttem tejszínnel és már csak addig főztem, míg felzubbant.
A gyerekek "golyó" címszóval a zizi nagytesóját szórták bele.

Nem véletlen, hogy nem fűszereztem, ízesítgettem. Olyan íze volt, mint a nyárnak.
A férjem nem gyümölcsleves kedvelő, kicsit morci volt, amikor meglátta, hogy az Ő tányérját is megszedtem. Ezek után meglepően gyorsan elfogyasztotta. :)


Sárgaborsó krémleves

Hozzávalók: 15 dkg sárgaborsó, 1 hagyma, 1 répa, diónyi gyömbér, 1 ek liszt, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl
Elkészítés: Mivel elfelejtettem beáztatni a borsót, első lépésben1 l sós vízben feltettem főni egy órára, pótolgatva az elfőtt folyadékot. Bő óra múlva beledobtam a megtisztított, felkockázott hagymát és répát.
Amikor minden megpuhult, a lisztből és annyi olívaolajból, amit fölvett, világos rántást készítettem, belenyomtam a fokhagymát és belereszeltem a gyömbért is. Az illatozó rántást fölengedtem a leves főzőlevével, majd az egészet a leveshez öntöttem.
Hozzáadtam a tejfölt is és botmixerrel pépesítettem.


Bevallom, régi mumusomat győztem le ezzel a levessel. Én, a mindenevő és szinte minden ételt szerető, két dologtól tudtam csak világgá szaladni: a sárgaborsótól és a kelbimbótól. Mostantól már csak egytől.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát én most, 2010 február 08-án próbáltam ki, saját fagyasztott barackomból.
Köszönöm a tippet! Isteni lett!
Judit mami

VOKinga írta...

Hát igen, a finom érett házi barack a lelke. :) Ha nagy kertem lenne, tele lenne barackfával. :)
Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett! :)