2009. február 22., vasárnap

Feketeerdő triffle

Hetek óta nem tudok időt lopni arra, hogy sütit süssek, pénteken már cukrászdai sütire fanyalodtam -meg is bántam-, így ma nem tehettem mást, lecsaptam a mélyhűtőben árválkodó piskótára. Mert egy triffle-t összedobni nem olyan nagy idő.

Ha valami, hát ez a desszert az, amit millióképp lehet elkészíteni. A végén írok én is pár ötletet, szigorúan ennél az ízvilágnál maradva.

Feketeerdő triffle

Hozzávalók: egy 6 tojásos piskóta, 450 g feketeerdő meggydzsem, 1,5 csésze meggyszörp, ízlés szerint kevés rum vagy meggypálinka, 1 doboz natúr vajkrém, 400 ml tejszín, 1 csomag habfixáló, 4 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A vajkrémet kikeverem az átszitált porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt habbá verem, az utasítás szerint fixálom. A kettőt finom mozdulatokkal összekeverem.
A piskótát apróra töröm. Alulra egy réteget lerakok belőle, meglocsolom a rumos/pálinkás szörppel, megkenem meggydzsemmel, majd rásimítok egy adag krémet.
Addig folytatom a rétegzést, míg minden el nem fogy.
3-4 órát hűtőben pihentetem, majd tálalom.

Tippek:
-ha tavasziasra szeretnéd hangolni, cseréld a vajkrémet tejfölre, ha nyárra vágysz, joghurtra.
-csokis meggydzsem híján nyugodtan keverj a sima meggydzsembe 1 evőkanál holland kakaóport. De elkészíthető akár meggybefőttből is, így a befőtt levének egy része helyettesítheti a szörpöt, a többit pici pudingporral felfőzve a piskótára csurgathatjuk.
-egy kis reszelt étcsokoládét szerintem mind a tetején, mind a rétegek közt szívesen elvisel.

7 megjegyzés:

Ottis írta...

Ez nagyon jól néz ki,szerintem nálunk is ki lesz próbálva :-)

Gelvia írta...

Hmmm, és haaaaaa :D hát ez nagyon szépséges, és gusztusos, és ...hmmmm. :) Tetszik, hogy olyan összedobálós, gyors. Ki fogom próbálni. Fekete erdő dzsemet hol veszel?? Nagyobb hiperben?

VOKinga írta...

Ottis, remélem, ízleni fog. :)

Pusztag, a nyáron gyönyörűen termettek a meggyfáim, úgyhogy minden hozzávaló saját készítés. :) A hozzávalóknál be is linkeltem a lekvár receptjét, de ha sima meggylekvárba kakaóport keversz, valószínűleg hasonló lesz az eredmény.

Névtelen írta...

Mamihami, küldtem e-mailt, megkaptad?

Névtelen írta...

Mármint anyamanya, na :).

ilgya írta...

összefolyt a nyál a számban:)

Névtelen írta...

Tegnap már áradoztam a triffle-ről, de valamiért nem jelent meg:(
Nagyon finom lehet a meggyes verziód!Biztosan eltüntette a Csipet csapatod:)
Könnyed édességnek tűnik, én eddig csak Sajtkukacnál találkoztam vele...Szerelem első látásra:)))