2009. július 28., kedd

Almaboros szürkemarha-ragu

A Lidl kínálatában időről időre megjelenik a Cider, azaz francia száraz pezsgő almabor, mégpedig igen visszafogott áron. Érdemes venni belőle néhány palackkal, hűsítő ital így nyáron és kitűnő alapanyag a konyhában.
Ez a néhány karakteres ízből összeállított ragu apa elismerését is elnyerte, és ha Ő valamire egyszerűen csak azt mondja, hogy "Jó.", az már tuti jó. (Alapjáraton már az is jónak számít, hogyha a tökéletesítési javaslatainak száma három alatt van. :)


Almaboros szürkemarha-ragu

Hozzávalók: 1 kg marha pörkölthús (esetemben szürke marha), 2 fej hagyma, 1 üveg cider, só, bors, 2 ek liszt, 1 púpozott tk dijoni magos mustár, 2 dl tejszín
Elkészítés: Az apróra kockázott hagymát pici olajon üvegesre dinsztelem. Magasra veszem a lángot, és amikor már forró a fazék, beledobom a felkockázott húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, megszórom a liszttel és egy perc alatt összepirítom.
Felöntöm a bor kétharmadával és annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Ezután kis lángon fedő alatt addig rotyog, míg a hús egészen puha nem lesz, ez attól függően, mennyire volt ifjonc vagy vén a marha, másfél-három órányi időintervallumot is igényelhet. A kóstolgatás alatt a só mennyiségét is beállítom.
Amíg fő, folyamatosan pótolgatni kell alatta a folyadékot, nehogy odakapjon. A főzés vége előtt 20 perccel öntöm hozzá a maradék almabort is.
Az utolsó 5 percre hozzáadom a mustárt, majd legvégül a tejszínt. A tejszín után már csak megvárom, míg felrottyan, és el is zárom alatta a lángot. A folyadékpótlással úgy ügyeskedjünk, hogy a végén sűrű szaft legyen az eredmény.
Én ezúttal gnocchi-val tálaltam.

7 megjegyzés:

Apa írta...

Elkerülendő a látszatot, hogy én mindig mindenbe belekötök, szeretném leszögezni, hogy ehhez az ételhez egyetlen tökéletesítési javaslatot sem fogalmaztam meg (ami kétségtelenül kevesebb mint három).
Sőt, emlékeim szerint a "jó" elé a "nagyon" jelzőt is odatettem.

Süti Bazár írta...

:DDD Megnyugodtam. Látom nem csak én kapok tökéletesítési javaslatokat esetenként ... :-))
Gyönyörű lett ez a ragu, én is gondolkodom valami hasonlón... Igazán ínycsiklandó ... :-))

Science Bloggers Association írta...

Nice Blog. Congrats.
-Zakir Ali ‘Rajnish’
{ Secretary-TSALIIM & SBAI }
[Editor- Children’s Poem & Adult’s Poem]

Mónika írta...

Szerintem is tök jól néz ki és bizti finom is.
Kukkants be hozzám, van egy kérdésem.

Ági, aki főz írta...

A férfiak már csak ilyenek... de ez a ragu tényleg "jó" lehet. Bár a Lidlt én messziről kerülöm, mindenféle elvi okok miatt, a cider miatt lehet, hogy el kellene menni egyszer.

VOKinga írta...

Jó, jó, és tény: apa sok olyat megevett már, ami hősies cselekedetnek számított részéről. :) Ezt maximálisan és nyilvánosan belátom! :)

Yasmine, kíváncsi leszek, milyen verziót főzöl ki!

SBA, thank You!

Mónika, köszönöm!

Ági: meg is őrülnék, ha csak bólogatva bekanalazna mindent és nem érzékelné a különbséget jó és gagyi között. Csak magam miatt nem lenne olyan szórakoztató újítgatni.

VOKinga írta...

Ja, és Lidl -kb. 3 havonta egyszer, de akkor jól időzítve. Nem elvből, csak egyszerűen elég belőle ennyi.