2009. július 15., szerda

Joghurtos padlizsánsaláta

Egy ideje a fejemben forog már ez az étel, az is, hogyan szeretném elkészíteni, de a biztonság kedvéért tegnap bepötyögtem a Google-ba, hogy lássam, ki hogyan csinálja. Második találatként Lila Fügét dobta ki a kereső, én Tőle már nem is mentem tovább. Semmi bonyolítás, néhány egyszerű, karakteres íz összhangja: épp ahogy én szeretem.


Joghurtos padlizsánsaláta


Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 dl görög joghurt, só, olívaolaj, 3 ek friss citromlé, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: Előző nap textilpelenkával bélelt szűrőbe tettem 8 dl joghurtot lecsöpögni, ez kb. fél nap alatt felére redukálódik. Lila Füge hagyományos joghurtból készíti, legközelebb így is kipróbálom majd, mert apa épp a túl intenzív joghurt-ízt nehezményezte benne, ami nekem viszont ízlett.
A padlizsánt meghámoztam és kis kockákra daraboltam. Sóval megszórva, olívaolajjal meglocsolva 200 fokon bő fél óra alatt puhára, barnára sütöttem.
Amikor kihűlt, rálocsoltam a citrom levét és picit állni hagytam.
A joghurtot elkevertem a kinyomott fokhagymával, majd belekavartam a kihűlt padlizsánt, és egy jó órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjen.
Utólag szükség esetén még sózható, ízesíthető.
Tipp: Érdemes negyed órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből. Szobahőmérsékleten sokkal lágyabb az állaga és az íze is.

3 megjegyzés:

trinity írta...

Ezt nagyon szeretjük mi is, még januárban készítettem köretként én is hasonlót...
A joghurtot lecsepegteted-ezt átveszem, köszi!!!

Ottis írta...

Érdekes, éppen a tegnap nézegettem én is a neten egy ehhez hasonló receptet.Szeretném kipróbálni, de szeretném mekérdezni tőled, hogy az íze mihez hasonlít a legjobban?persze ez hülye kérdés így, de a leginkább mi az ami hasonlít rá....köszi

VOKinga írta...

Trinity, már régóta készültem csepegtetni, annyian írtak róla. Minél tovább marad a kendőben, annál inkább tömörödik, egészen a sajt állagig, bár azt inkább tejfölből szeretném kipróbálni.

Ottis, hasonlítani semmihez nem tudnám. Padlizsán-rajongó vagyok, ezért fenntartással kell kezelni minden szavamat: a sült padlizsán markáns ízének egy része átvándorol a joghurtba, így végül a padlizsán lágyítja a joghurt fokhagymás-padlizsános ízét. Szerintem nagyon izgalmas. Nyilván attól is függ a végeredmény, mennyire sütöd meg a padlizsánt, a kisebbek hajlamosak alaktartóbbak maradni, a nagyok krémesebbre sülnek.