2009. november 18., szerda

Morzsás almás pite

Amikor kicsi voltam, ki nem állhattam az almás süteményeket. Minden hétvégén buzgón drukkoltam, nehogy almás süti legyen a desszert.
Jelenleg a három gyermekem csinálja ugyanezt, én meg annyira kívánom az almásat így a tél közeledtével.
No, ezúttal kitoltam velük. Sőt: "gyerekdolgoztattam". Fanni és Poci boldogan kaszabolták apróra a meghámozott almagerezdeket, míg én a tésztát készítettem, ráadásképpen meg is kóstolták a végeredményt, hiszen a kezük munkája volt. Persze azért a nagy része nekem jutott. És ez így volt jó.


Morzsás almás pite

Hozzávalók: a töltelékhez 8 közepes alma, 1 csapott tk fahéj, 1-2 ek cukor, a tésztához 30 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája + 1 a kenéshez, a morzsához 2 nagy marék amaretti, 2 nagy marék dió, 7 dkg margarin.
Elkészítés: Robotgépben összedolgoztam a lisztet a margarinnal, majd hozzáadtam a cukrot, végül a tojást. A kész linzertésztát fóliába tekerve a hűtőben pihentettem 1 órát.
Az almákat meghámoztam és a gyerekek kis kockákra kaszabolták.
Az amarettit és a diót aprítógépben ledaráltam, összekevertem a felolvasztott margarinnal.
A tésztát 2 ív folpack közt kerekre nyújtottam és kibéleltem vele egy nagyobb piteformát. Villával megszurkáltam, 170 fokon pár percet elősütöttem, majd megkentem elhabart tojássárgával és még 2 percre visszatoltam a sütőbe. Ez segít, hogy ne ázzon át tészta.
Ekkor ráhalmoztam a fahéjjal és cukorral összekevert almát és elterítettem rajta a morzsát.
További 35-40 perc sütés után készen van!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

sziasztok, hogy vagytok? már jó régen nem érdeklődtem, pedig rendre eszembe juttok, hogy hogy álltok a tejérzékenységgel?

VOKinga írta...

ZsuKa, kedves, hogy gondolsz ránk!
Épp most írtam odaát az aprónépen pár sort a betegségről is. Tejérzékenységet a teszt nem igazolta. A pulmonológusunk szerint elég gyakori, hogy negatív teszt ellenére gondot okoz a tej. Máténak a 100%-os tejtermékmegvonás hozott javulást a krónikus ekcémára -amit egyébként elsősorban a poratka allergia okoz, ez mostanra kiderült-, de a 99,9 már eredménytelen (pl. 2 szem Smarties), az emésztése viszont már attól is sokkal jobb, ha kevesebb tejterméket kap. A diéta mandula ügyben semmi előrelépést nem hozott. Jelenleg tejet egyáltalán nem, tejterméket nagyon keveset eszünk.

Névtelen írta...

És mandulailag? hogy áll a helyzet? bocsika, hogy nem írtam azóta, de én begyűjtöttem egy édes kis tüdőgyulladást... a homeo-dokitok bevált? amikor utoljára bővebben értekeztünk, akkor került a látóteretekbe. Nagyon sok türelem kell hozzá, de lekopogom, nekem jók a tapasztalataim.

Unknown írta...

Kedves mamihami! Azt szeretném tudni mi az az amaretti? valami kekszféle?
hollosneilles

VOKinga írta...

Tamás, az amaretti olasz mandulás habcsók, erőteljes aromájú, nagyon ropogós apró kekszféle. Magyarországon tartja pl. a Lidl. Sajnos arra nincs igazán ötletem, mivel lehetne helyettesíteni, de ha sikerül venned, érdemes rögtön több dobozzal bespájzolni belőle, nagyon sokrétűen felhasználható, pl. pohárkrémekben, tortaalapként... Ha rákeresel a Google-ban, rengeteg jó receptet dob majd ki, amiben használhatod.