2009. december 2., szerda

Meleg csirkemájsaláta

Szinte nem telik el hét úgy, hogy ehhez hasonló húsos saláta ne kerülne az asztalra.
Bár a gyerekek elég kritikusok, ha zöldségről van szó -de szépen fogalmaztam, piszok válogatós kölkök mindenevő anyjuk nagy bánatára-, valami okból a zöld salátaleveleket mégis mindegyik szívesen ropogtatja.


Meleg csirkemájsaláta

Hozzávalók: 1 kis fej jégsaláta (vagy más semleges ízű zöldsaláta, mondjuk tölgylevél), 1 fej hagyma, 50 dkg csirkemáj megtisztítva, 2 evőkanál friss vegyes zöldfűszer (ennek híján egy kk szárított), 2 gerezd összezúzott fokhagyma, só, bors, 15 dkg tehéngomolya, olívaolaj, 1 ek fehérborecet, 2 ek dijoni mustár, 1 ek méz
A salátát felaprítom, megmosom, lecentrifugálom, tányérokra pakolom. A hagymát kettévágom, fölszeletelem, kevés sóban kicsit állni hagyom majd a salátalevelekre szórom.
A májat közepes méretű darabokra vágom, kevés olívaolajon megsütöm, nagyon figyelve, hogy épp csak addig süljön, míg a belseje már nem véres. A tűzről levéve sózom, tekerek ká egy kis borsot és a salátára szedem.
Az ecetet, mustárt, mézet kis üvegcsébe öntöm, a fedőt rátéve alaposan összerázom, majd a máj visszamaradt olajára öntöm és 2-3 perc alatt lassú tűzön besűrítem. Ezzel a szósszal locsolom meg a salátát.
A tetejére gomolyakockákat szórok.

2 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Na látod, válogatás nálunk is van, de én ezt tényleg megenném.

Apa írta...

Hozzáértőnek tűnő szakértők szerint az, hogy a májat nem szabad sütés közben/előtt sózni, mert kemény lesz, nem több puszta tévhitnél.

A titok mindössze annyi, hogy nem szabad túlsütni.