2010. július 29., csütörtök

Halfasírt



Halevészetben aligha fogunk komoly szintre lépni, de halbújtató próbálkozásaim azért vannak és lesznek is még.
Ezúttal a halfasírtot szinte teljesen a hagyományos magyar fasírt mintájára készítettem, így sem a látvány, sem az íz nem volt túl "halas". A gyerkőcök kikuncsorogták a kóstolót, míg az asztalt terítettem -mire leültünk, a golyócskák fele már hiányzott a tálról. Apa sokkal kevésbé volt lelkes, de ezt még bevállalható kompromisszumnak nyilvánította.



Halfasírt

Hozzávalók: 1/2 kg tonhalfilé, 3 fej vöröshagyma, 3 nagy gerezd fokhagyma, 1 púpozott kk só, 1/2 kk római kömény, törött bors ízlés szerint, 2 tk csemege pirospaprikapor, 1 vastag karáj kenyér héj nélkül, 2 tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés: Késes robotgépben nagyon finomra összeaprítottam a megpucolt hagymát és fokhagymát.
A jól kinyomkodott halfilét felkockáztam, áttapogattam, mert néhány szálka mindig marad benne, majd a hagymákhoz adtam és a gép pillanatok alatt ezt is pépesítette. Hozzáadtama  fűszereket és a tojást, majd újabb pépesítőmenet jött. A kenyeret beáztattam, majd alaposan kinyomkodtam és ezt is a masszához dolgoztattama  géppel.
Ezután a masszát egy tálba öntöttem és annyi kenyérmorzsát gyúrtam hozzá, hogy lágy, de jól formázható állagot kapjak. (Nagyjából egy csészényi morzsa mehetett bele, de nem szívesen adok meg mennyiséget, mert nagyon függ a tojások méretétől és hogy mennyire lett jól kinyomkodva a kenyér.)
Diónyi gombóckákat formáztam belőle, és közepes lángon annyi forró olajban, hogy épp ellepje, ropogósra sütöttem a fasírtkákat.
Mi kukoricasalátával és joghurtos padlizsánnal ettük.

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon szépek lettek!Jaj milyen régóta készülök joghurtos padlizsánt készíteni.Neki is fogok!

VOKinga írta...

Nekem még van egy kicsi a hűtőben. :) Ilyenkor nyáron elélnék rajta.

ági írta...

Húúú, nem is tudom, hogy ez hogyan kerülte el eddig a figyelmem! Nagyon fincsi lehet! Te hol veszel tonhalfilét? :)

VOKinga írta...

Sajnos ez fagyasztópultos tonhalfilé, nem véletlen, hogy fasírt készült belőle, egyben sütni ezek a fagyasztott cuccok nem alkalmasak szerintem.
A mi közelünekben csak a Tescoban van "friss"hal, de annak nem nagyon merek bizalmat szavazni. :(