2010. október 19., kedd

Hogy éljük túl tudományosan, ha nagyon csíp?

Apa tovább nyomozott, és sikerült tudományos alapokra helyezett tanácsokkal gazdagodnia abban a témában, hogyan csillapítható az élmény/kín (mindenki válassza az átélésének megfelelőt) intenzitása egy habanero, jalapeno, vagy 'neadjisten' egy Dorset Naga elfogyasztásakor.




Egy kis kémia – kazein kontra kapszaicin


Nem véletlenül kerültem a korábbi paprikás posztban óvatosan a pontos meghatározást abban a tekintetben, hogy pontosan mit is csinál a kazein a kapszaicinnel, mivel számomra sem volt világos. Az alkohol oldja a kapszaicint, ez ok, de a kazein az valahogy gyanús volt nekem.
Megkérdeztem hát egy kedves barátom, aki vegyészként éli mindennapjait. Csípőből tüzelve a következő választ adta:


„A kazein ugyan fehérje, de nem enzim, így nem bont semmit, viszont még mindig fehérje, azaz nem oldószer, tehát nem is old semmit.”


Tehát bölcs voltam, hogy óvatosan fogalmaztam. Megígérte, hogy utánanéz kicsit pontosabban nekem. Másnap jött is az eredmény:


„A kazeint emlegetik tényleg, mint a kapszaicin detergensét, ami igaz lehet, lévén mindkettő hidrofób karakterű (is), így szeretik egymást, és a tejben már úgy-ahogy oldott kazein besegít a kapszicinnek az oldódásban. Így - ha úgy tetszik - oldja mégis, ahogy írtad, de valójában egyik sem oldódik rendesen (a vízben). (ha emlékeznél olyan defínciókra, hogy mi a valódi oldat, mik a diszperz rendszerek...).
Szóval vannak kazein micellák, kis gömböcskék, akik kifelé hidrofilek, azaz szeretik a vizet, ezek a részek biztosítják a vízoldékonyságot, de belül meg hidrofób, vizet nem szerető részek, üregek vannak (rémlik vmi arról hogy tisztítanak a szappanok?-ugyanez a téma), Ehhez a részhez tud kötni a kapszaicined. és ha már ott van, nem ingerli a nyálkahártyádat (szádban, gyomrodban). de szerintem a tejben levő zsírok is segítenek hasonlóképpen. és igen, próbálkozhatsz alkohollal is :) (ami tényleg oldja, és fentiek értelmében persze folyékony szappannal , ill. bármilyen háztartási tisztítószerrel is).”


Nos hát ezek mennek, kapszaicin kontra kazein témában. Ha tehát se alkohol, se tejtermék nincs a közelben, az is segít, ha meghúzzátok a mosogatószeres flakont, vagy haraptok egyet a szappanból :)


(Szakértőnk neve elhallgatását kérve nyilatkozott. :)


Saját nyomozásom eredményét is közreadnám: akinek a Dorset Nagában fellelhető kapszaicin-mennyiség még mindig kevésnek tűnne, a bevethető következő fokozat, mely  2millió-5millió közötti értékekkel nyomul a Scoville-skálán a könnygáz!!!


(A kép a hotdog.hu-ról származik.)

Nincsenek megjegyzések: