2010. november 26., péntek

Cukkinis-gombás máj juhtúrós zöldbabbal

Apa egészségügyi és karcsúsodási megfontolásból száműzi a cukor- és keményítőtartalmú ételek jelentős részét az étkezéséből, és mivel nincs se időm, se kedvem kétfelé főzni, eléggé beragadtam a "zöldség hússal, hús zöldséggel" bűvös körébe, nem ritkán megszorulva is érzem magam benne. Komolyan mondom, Szendi Gábor vállon veregetne az ebédeink nagy részéért. Persze mi azért reggeli és vacsora alkalmával bőszen ellene dolgozunk a gyerekekkel minden paleolit ideának, finom tésztával, kenyérrel, joghurttal és egyebekkel. :) Gyanítom, nem vagyok az az ősasszony típus.

Én már csak úgy működöm, ha ki kell ötölnöm, mi legyen az ebéd, elsőként mindig tészta jut eszembe, jelenleg kilőve, másodjára leves valami édességgel, mondjuk császármorzsával, ez is marad a hétvégi tobzódásra. Húsétel kell, csak sajnos ha húsétel kell, csikorognak odabenn a kis fogaskerekek.
Húst sütök és zöldséget párolok, de lasagne-ról, quiche-ről meg gnocchi-ról álmodozom. Na meg olyan derelyéről és gombócról, amit öcsém és Mariann tudnak csinálni...

Ezen a héten a szememre hagyatkoztam: amelyik zöldség szimpi lett neki, azt vittem haza. Egyik nap például nagy bátran zöldbabot, nincs ugyanis túl nagy rajongói tábora odahaza. Juhtúróval, ennek a májas ételnek a köreteként viszont még kevésnek is bizonyult.




Cukkinis-gombás máj juhtúrós zöldbabbal

Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 35 dkg gomba, 50 dkg pulykamáj, só, bors, római kömény, shawerna, 40 dkg zsenge sárga hüvelyű zöldbab (fagyasztott), 7 dkg juhtúró
Elkészítés: A zöldségeket megmosom és leszárítom. A cukkinit hosszában 4felé hasítom, majd vastagon felszeletelem: így negyed körcikkeket kapok. A gombát is vastagon szeletelem (nem hámozom meg, mert a héjában van a legtöbb ízanyag, csak jól lesuvickolom).
A megmosott májat megtisztítom az inaktól, hártyáktól, és falatnyi darabokra vágom.
Wokban vagy jó minőségű serpenyőben pici olajat forrósítok és pirítani kezdem rajta a zöldségeket, nagy lángon. Sóval, köménnyel, shawernával fűszerezem. Előbb levet engednek majd a zöldségek, majd ha ez elpárolgott, még pirítom őket egy kicsit, hogy a külsejük kapjon egy kis ropogós barna kérget, majd tányérra szedem.
Papírtörlővel kitörlöm a serpenyőt és ismét pici olajat teszek bele, nagy lángon fehéredésig pirítom benne a májat, majd a lángot mérsékelve addig sütöm, amíg puha marad, de már nem véres belül.
Ekkor hozzákeverem a zöldségeket, pár pillanatig együtt pirítom, majd tálalom.
Mialatt a máj sül, egy másik serpenyőben olajon megfuttatom a zöldbabot, míg kicsit üveges színt kap, majd sózom és időnként pici vizet löttyintve alá, fedő alatt, kis lángon megpárolom -szerintem akkor jó, ha még ropogós. Szűrőn lecsöpögtetem, ha kell, majd hozzákeverem a juhtúrót -eredetileg rá akartam morzsolni, de aznap nagyon krémes állagú bryndzát árultak, mínusz pont a látvány szempontjából, de az íznek mindenképp ez kedvezett. A máj köreteként tálalom.

2 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyon tetszik, köszi a receptet!

Belly írta...

Nekem is tetszik a recet,finom lehet!