2010. november 7., vasárnap

Mogyorós csók

Ugye, inkább fasírtnak néz ki a dolog, mint sütinek?
Pedig nagyon klassz kis recept, az íze leginkább azokhoz a -nagyon intenzív mogyoróízű- apró mogyorós csókokhoz hasonlít, amit gyermekkoromban lehetett kapni, mostanság meg néha egy-egy piaci árusnál tűnik fel kuriózumként.
Elég szkeptikus voltam ezzel az 5 hozzávalóval, biztosra vettem, hogy változtatni kell majd a recepten, mert ha nem teszek bele lisztet, folyni fog az egész. Ehhez képest, ki tudja, milyen fizikai-kémiai törvényszerűség folytán, de ahogy a mogyoróvaj a tojással összekeveredett, felhígulás helyett sűrű, formázható masszává változott.

Tessék kipróbálni, nálunk a 3 gyerek plusz egy kisvendég 5 perc alatt tüntetett el egy tepsinyit belőle!


Mogyorós csók

Hozzávalók: 1 csésze mogyoróvaj, 1 csésze barna cukor, 1 nagy tojás, 1/2 csésze apróra vágott fehér csokoládé, 1 tk szódabikarbóna
Elkészítés: A hozzávalókat a csoki kivételével dolgozzuk össze késes robotgépben, majd a csokit kézzel gyúrjuk hozzá.
Kézzel formázzunk a masszából apró golyócskákat, és pakoljuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, ne túl közel egymáshoz, mert jól meg fognak nőni.
180 fokon 9 perc alatt süssük meg, majd hagyjuk 1 percet hűlni a tepsin, mielőtt tálcára szednénk.
Tipp: Olcsóbb és adalékanyagmentes mogyoróvaj készíthető házilag sótlan pörkölt földimogyoróból. A mogyorót késés robotgépben magas fokozaton pár percig daráljuk, 1-2 csepp olajat hozzáadva krémmé áll össze, ezután daráljuk tovább annyi ideig, amíg eléri a kívánt -darabosabb vagy krémes- állagot.


Na és még egy tipp: A golyócskák meggyúrása után ne mossunk szappannal kezet, csak tiszta vízzel. A mogyoróolaj és a tojás jobban hidratálja a bőrt, mint egy átlagos kézkrém. :)

4 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

Szia :) Isa (Fuon) mondta, hogy Colonel neje vagy :) tetszik a blogod :)) lenne kérdésem az érdekes kinézetű mogyorós csodával kapcsolatban: meddig áll el? azonnal fogyasztható vagy kemény az elején? a házi mogyoró vajhoz nem kell cukor? Szia, Anna

VOKinga írta...

Halihó! :) Nálunk 1 óra alatt elfogyott, de semmi nincs benne, amitől megromolhatna, szerintem kekszesdobozban tuti hetekig elvan. Nem kemény, inkább rugalmas állagú. Én teljesen natúr mogyoróvajat készítek, Fanni nagyon szereti így kenyérre kenve, és attól függően, mire használod, tovább ízesítheted.
Anna, te is ott kóricálsz velük a virtuális világban, amikor épp nem a Dió Bisztróban ténykedsz? :)

Dió Bisztró írta...

Ha ismernél, ez a kérdés fel sem merülne benned :))) mindjárt olvashatod a postot a zabsütiről, és abban leírtam :))

Apa írta...

A kérdése óvatos puhatolózás volt, mely tőlem indult ki. Minthogy a kérdésre "őt ismered, ki ő?" a válasz "fogalmam sincs" volt.
Ennek egyik oka az volt, hogy jó ideje én se nagyon játszom, és nem tudhattam, kiféle hölgyeket fújhatott Fuonék klánja környékére a szél.
De midőn bekukkantottam a Dió Bisztróba, megvilágosodtam :)
Minőségi munka, gratulálok hozzá!
(A bloghoz is :))

Colonel ;-)