2010. november 14., vasárnap

Túró guru kehely

A Túró Guru-val - túlspirázott cukortartalmán kívül -épp csak egy bajom van, ugyanaz, mint a többi hasonló tejszelettel: kicsi. Lehetne mondjuk háromszor ekkora, egy menetre úgy már talán elég is lenne.
Első pillanattól felmerült már a gondolat, hogy egy home made verzióban ki lehetne küszöbölni ezeket a hátrányokat. Még mielőtt a tettek mezejére léptem volna, Flat Cat bizonyította, hogy nem elveszett ötlet ez, kehelybe álmodott Guruja csodás lett.
Én egy picit másképpen képzeltem el, és a múlt hétvégén eljött végre a tesztelés pillanata: a házi Guru jött, látott, győzött, még az -újabban iszonyú válogatós -kiskorúak is lelkesen kanalazták és repetáztak, és hiába lett egy kehely legalább háromszor akkora, mint egy bolti Guru, így is meggyászoltuk, amikor elfogyott!


Túró Guru kehely

Hozzávalók: 400 g krémes túró, 2 dl tejszín, 1 rúd vanília, porcukor, 15 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 100 g tejcsoki, 50 g étcsoki, 1 marék durvára darált földimogyoró
Elkészítés: A csokikat összetördelem, vízgőz felett felolvasztom és belekeverem a mogyorót. Szilikon lapra vagy sütőpapírra egész vékony rétegben elsimítom.
A kristálycukrot kis lángon kavargatás nélkül felolvasztom. Amikor világosbarna karamellé vált, belecsorgatok 2 dl tejszínt és lassan kavargatva hagyom felolvadni benne a karamellt -ez eltarthat néhány percig. Hagyom kihűlni -ezalatt szépen besűrűsödik majd.
2 dl tejszínt lágy habbá verek. A túrót kikeverem ízlés szerinti mennyiségű átszitált porcukorral, a vanília kikapart belsejével és a tejszínhabbal.
Kis formákba (én szufflés tálkákat használtam) rétegzem: előbb 2 púpozott evőkanál túrókrémet, 1-2 evőkanál karamellt, majd tördelek rá mogyorós csokit, és ugyanezt mégegyszer.
Kész! :)

6 megjegyzés:

Picúr írta...

Kedves Kinga!

Hú, ez nagyon jól hangzik... (mindkét sógorom Guru-őrült...)
Azt szeretném kérdezni, hogy hány kehely/tálka lesz ebből a mennyiségből?
Köszönöm válaszod!

VOKinga írta...

8 kicsi, de nagyon laktató kehely lett. :) Én IKEÁs szufflés tálkákba raktam őket, ezek kisebbek az átlagos desszertes tálkáknál. Vastagabb falú boros vagy pezsgős pohárban is jól mutatna.

Ottis írta...

Ez nekem való recept, viszem is .-)Finom biztos!

Picúr írta...

Kedves Kinga!

Köszönöm szépen a választ!
Azt még szeretném megkérdezni, hogy a karamellhez kerülő tejszín főzőtejszín?

VOKinga írta...

Picúr, javaslom, hogy főzőtejszínt ne használj abszolút semmibe, ez alacsonyabb zsírtartalmú, nem túl jó minőségű tejszín, mindenbe finomabb a minimum 30%-os, nálunk ezt habtejszínnek nevezik.
A túrónál pedig arra kell ügyelni, hogy krémes túró kell hozzá (pl. a Lidl-ben kapható tégelyes), ha nem sikerül beszerezned, az is jó, ha rendes túrót egy kis tejföllel szép simára turmixolsz.

Ottis, én épp most főztem meg a holnapi adaghoz a karamellkrémet, most kipróbálom mascarpone-vel is túró helyett, kíváncsi vagyok, így mi jön ki belőle. :) Nagyon finom, szívből ajánlom.

flatcat írta...

Remekül néznek ki! :)
Örülök hogy bejött a Guru kehely ötlet! :)