2011. július 14., csütörtök

Lepénykenyér serpenyőben



Ma kínomban a nap összes szabad percében a blogsablonom HTML-kódjával babráltam. Napok óta ez volt az első tevékenység, ami valami csoda folytán (mosolygós anyukának álcázott) gyomorgörcs zombiból rövid időre emberré varázsolt és el tudta terelni a figyelmemet a pallosról a fejünk felett: Máté holnapra tervezett mandula műtétjéről. 
Az végeredmény, a blog új gúnyája még kicsit szedett-vedett, de jó volt csinálni.
Mielőtt beágyazom magam, agykapacitásom lefoglalás érdekében (jobb nem gondolkodni) még megemlékezem mindenki örömére Limara kenyérlángosáról, ami csodás, mint minden, amit a házi péksütemények koronázatlan királynője alkot. Ilyen meleg nyári napokon már csak azért is tökéletes vacsora, mert nem kell sütőt gyújtani hozzá, percek alatt elkészül serpenyőben.



Lepénykenyér serpenyőben

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 tk só, 3 ek olaj, 3 dl víz, 2 dkg élesztő, a tetejére tejföl és sajt
Elkészítés: A hozzávalókból a robotgéppel kenyértésztát dagasztottam és letakarva 30 percig pihentettem.
8 kis gömbölyű cipót formáztam a tésztából, és letakarva újabb 10 percig magára hagytam. Ezalatt egy jó minőségű, vastag falú serpenyőt szárazon jól felforrósítottam.
Az első gömböcskét kinyújtottam, picit nagyobbra, mint a serpenyő, úgyis összeugrik, és sütni kezdtem. 2 perc múlva felhólyagosodik, ekkor lehet is megfordítani. Amikor megfordítottam, a felső felét megkentem tejföllel és megszórtam sajttal -mire az alja megsül, ez picit rá is olvad. Ugyanígy jártam el a többi gombóccal is,
(Valójában én dupla adaggal dolgoztam, és a tészta harmada megmaradt. Betettem a hűtőbe és másnap fantasztikusan finom kenyérke sült belőle!)

6 megjegyzés:

ági írta...

Szorítunk Máténak!

Zsuzsi írta...

Megy a drukk Máténak! ( és neked is)

Éva írta...

Tudod könnyű mondani hogy ne idegeskedjél, de valóban azt mondom legyél nyugodt és gondoljál arra hogy sikerül minden jó lesz! Az új arculatodat már akartad dícsérni jól néz ki ! A lepényt pedig kipróbálom, mert nagyon jó, pedig olvasom a Limara oldalát de ez valahogy elkerülte a figyelmemet! Sokat gondolok én is a kis Mátéra szorítok neki!!

VOKinga írta...

Lányok, köszönöm! Minden rendben ment és Máté szuperül viselte, már csak a lábadozást kell átvészelnünk. 10 nap és kezdődik a nyár számunkra is!:)

Marietta írta...

isteni recept, a gyerekek imádták. a párom már továbbgondolta, mit lehetne még rárakni :)

VOKinga írta...

Push, nagyon örülök! :) Biztosan tök jó saját verziókat fogtok kifejleszteni! :)