2008. június 8., vasárnap

Egy, megérett a meggy...

A cseresznye pedig leérett. Meg is sirattuk. Nem, mintha nem kaptunk volna már enyhe csömört, mert az utóbbi 3 hétben cseresznyét cseresznyével ettünk, a fánk minden napra megtermette az adagot, amit mi becsülettel el is fogyasztottunk. És épp amikor az utolsó koromfeketére érett szemeket is leszüreteltük a darazsak elől, meglepve konstatáltuk, hogy a pár napja még alig narancssárga meggyszemek a sok napsütésnek köszönhetően vörösre váltottak. Irány tehát a meggyfa!

A gyerkőcök, ha gyümölcsöt látnak, azonnal muffint akarnak sütni belőle. Nem csoda, hisz ha így haladnak, lassan már nélkülem is elkészítik. Gyerekbarát süti, olyan egyszerű, bár én írtam már, hogy nem áll annyira a szívemhez, mert csak frissen jó igazán. Na de friss meggyel a belsejében, ráadásul finom étcsokidarabkákkal... Legszívesebben már másnap gyártottam volna a következő adagot!

Ha amolyan "szórok bele ezt is, azt is" típusú muffint készítek, mindig Nigella alapreceptjét használom, szerintem tökéletes. Úgy tapasztaltam, az igazán finom muffintésztát általában fémjelzi a viszonylag nagy mennyiségű vajtartalom, így van ez ennél a receptnél is.


Meggyes-csokis muffin

Hozzávalók (8 db-hoz): 12,5 dkg olvasztott vaj, 12,5 dkg cukor, 2 tojás, 12,5 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1-2 evőkanál szobahőmérsékletű tej, 4 dkg durvára aprított jó minőségű étcsokoládé, 32-40 szem meggy
Elkészítés: Külön tálkákban alaposan kikeverem a száraz és a nedves hozzávalókat. Az étcsokit és a meggyet a lisztbe kavarom, ez a meggy szempontjából a leginkább fontos, így nem süllyed le a sütemény aljába. Ezután a két tál tartalmát gyorsan összevegyítem, elég egy fakanál is a művelethez, mert nem kell simára dolgozni, csak úgy épenhogy, ez a jó muffin egyik titka. Papírformácskákkal kibélelt muffintepsibe kanalazom, a formák 2/3-áig, majd 200 fokon kb. 20 percig sütöm -amíg a teteje kúp formában megemelkedik és szép barna színt kap.

Más muffin a mamihamiról:
Banános muffin

Nincsenek megjegyzések: